Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 lördagsgottOKTOBER Kryddigt med myck
et smak Gott från Libanon Bjud några vänner på mat som är enkel att laga men som ser väldigt imponerande ut! Och smakar underbart. En smakrik tabbouleh i bröd med krämig aubergineröra, och som avslutning ljumma, kryddiga päron med vaniljglass. RECEPT ANNICA KARLSSON DRYCKESTIPS JAN SAMUELSON DUKNING MALIN BERGENDAL FOTO PEPE NILSSON TABBOULEH Annica Karlsson, kock och matstylist med ett förflutet på bland annat trestjärnig restaurang i Bryssel och Operakällaren i Stockholm, bidrar med recept under vinjetten Lördagsgott. Enkel matlagning men med väldigt mycket smak. Mycket mynta och bladpersilja ger den rätta libanesiska känslan. FÖR 6 PERSONER 1 dl bulgur 4 tomater 1/2 zucchini 1/2 liten gul lök 1 burk stora vita bönor (410 g) 1 dl grovhackad bladpersilja 1 kruka mynta (grovhackad) 4 msk olivolja 2 msk färskpressad citronjuice salt, vitpeppar ENERGI/person Tabbouleh 1550 kJ/370 kcal Protein 11 g Fett 12 g Kolhydrater 54 g Aubergineröra 630 kJ/150 kcal Protein 2 g Fett 13 g Kolhydrater 6 g Kanel- och ingefärspäron med glass 1090 kJ/260 kcal Protein 3 g Fett 10 g Kolhydrater 39 g 6 pita- eller chapatibröd GÖR SÅ HÄR: 1.Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Låt kallna. 2.Tärna tomaterna och zucchinin. Skala och strimla löken. Blanda detta med vita bönor och persilja i en skål. 3.Grovhacka myntan och vänd ner den. Ringla över olja och citronjuice. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 4.Värm brödet enligt anvisningen på förpackningen. Lägg tabbouleh i brödet tillsammans med aubergineröran. AUBERGINERÖRA FÖR 6 PERSONER 2 auberginer 1 msk olivolja 1/2 msk havssalt 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 1/2 dl olivolja 1 msk färskpressad citronjuice 2–3 msk sesampaste (tahini, recept på sidan 6) salt GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. Dela auberginerna på hälften (längden) och lägg på bakpappersklädd plåt. 2.Ringla över oljan och strö över havssalt. Rosta i ca 45 minuter så att de blir mjuka. 3.Skrapa ut innanmätet och lägg i en bunke. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Tillsätt detta och låt svalna. Mixa med olivolja, citronjuice och sesampaste till en slät puré. Smaka av med 1/2 tsk salt. KANEL- OCH INGEFÄRSPÄRON MED GLASS OCH MYNTA Enkelt och gott med kryddig smak. Myntan är verkligen det som gör det! FÖR 6 PERSONER 1 liter vatten 1 liter strösocker rivet skal från 1/2 citron 1 bit färsk ingefära (ca 10 cm lång) 4 kanelstänger 6 päron + färsk mynta och vaniljglass till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Koka upp vatten, socker och citronskal. Tillsätt skalad och skivad ingefära samt kanelstängerna. 2.Skala päronen och ta bort kärnhuset underifrån med en potatisskalare eller ett kuljärn. Sjud päronen mjuka i kryddlagen på låg värme i ca 30 minuter. Låt svalna i lagen. 3.Lägg upp päronen och dekorera med färsk mynta. Servera med vaniljglass. FÖR ALLA? Tabbouleh med aubergineröra i bröd. Mjölk- och äggfri, under förutsättning att man väljer bröd som passar respektive allergi. Gör glutenfri: välj specialbröd som passar vid celiaki. Ersätt bulgur med kokt ris eller quinoa. Kanel- och ingefärspäron med glass och mynta. Gluten-, mjölkoch äggfri, under förutsättning att man väljer specialglass utan mjölk respektive ägg. FAKTA TABBOULEH Tabbouleh är en matig sallad som kan serveras i bröd som här, men serverad i en stor salladsskål fungerar den bra även i en stor buffé. Huvudingredienserna är bulgur, grönsaker, massor av grovt hackad persilja och mynta. Lök och citronjuice är också viktiga ingredienser. Varianter av tabbouleh finns även i andra delar av världen. TIPS! Läs mer om tahini på sidan 6. Ett annat tips är att blanda 1 msk jordnötssmör med 1/2 tsk sesamolja som alternativ till tahini. 24 BUFFÉ 1 0 • 2007
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40