Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Enkel meze-bjudning FALAFEL En varian
t på de klassiska bollarna. De här får en krispig yta med en härligt saftig och smakrik kikärtsblandning inuti. FÖR 4 PERSONER/BUFFÉ 10 PERSONER 2 burkar kikärter (à 400 g) 1 schalottenlök 2 vitlöksklyftor 1 grön chilifrukt 2–3 msk hackad koriander (färsk) 1 msk olja 1–2 tsk malen spiskummin 1 tsk sesamolja 11/2 msk färskpressad citronjuice 1 äggula 1 msk majsstärkelse (maizena) 1/2 tsk salt, 1 krm peppar + mjöl, ägg och ströbröd till panering + olja till fritering GÖR SÅ HÄR: 1.Skölj kikärterna i kallt vatten. Hacka schalottenlöken, vitlöken och chilifrukten. Lägg i en mixer eller använd stavmixer. Tillsätt övriga ingredienser (utom panering och olja till fritering) och mixa till en röra/smet. 2.Forma till bollar (som köttbullar). Smeten är ganska lös. Rulla dem i rikligt med mjöl. Lägg på ett fat. 3.Vispa 1–2 ägg med lite vatten. Doppa bollarna i det uppvispade ägget. Rulla dem sedan i ströbröd – noga så att det täcker väl. Ställ kallt till friteringen. 4.Hetta upp olja till 160°–170°C. Kontrollera temperaturen med hjälp av en termometer, eller se friteringstips på sidan 14. 5.Fritera i omgångar. Sänk försiktigt ner några bollar i taget i oljan och fritera tills de är gyllenbruna, ca 4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. 6 BUFFÉ 1 0 • 2007 KUMMINGURKA Fräscht och gott till falafel. FÖR 4 PERSONER/BUFFÉ 10 PERSONER 1 gurka 1 vitlöksklyfta 1 dl turkisk yoghurt 1/2–1 krm malen spiskummin 1 msk hackade myntablad 1 msk färskpressad citronjuice salt GÖR SÅ HÄR: 1.Skala gurkan. Skär den i ca 2 cm tjocka bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftan. 2.Rör ihop yoghurt, spiskummin, vitlök och mynta till en sås. Häll på citronjuice och salta efter smak. 3.Blanda ner gurkbitarna i såsen. Låt stå kallt. TAHINI Används som smaksättare i hummus, baba ganoush och andra orientaliska rätter, tex fiskrätten på sidan 9. GER CA 3/4 DL 3 msk skalfria ljusa sesamfrön 1 msk vatten 1 tsk färskpressad citronjuice 2 msk fin olivolja salt GÖR SÅ HÄR: 1.Rosta sesamfröna lätt i medelvarm stekpanna. Mixa de rostade fröna. 2.Tillsätt vattnet och citronjuicen och mixa ca 30 sekunder. Tillsätt oljan och 1/2 krm salt och mixa till en slät paste. FALAFEL OCH KUMMINGURKA tillsammans med varma naanbröd och svart bönpaste (blackbean paste) är en spännande kombination. I stället för svart bönpaste kan man ta hoisin-sås, och hittar man inte naan-bröd går det bra med pitabröd. Anders har stekt bröden i olja med hackad vitlök och persilja. FAKTA TAHINI Tahini är en paste som består av skalade, lättrostade och finmalda sesamfrön. Den är segrinnande och fungerar därför som redning. Sesamfrön är nyttiga eftersom de innehåller allt från kalcium och järn till E-vitamin och omega 3. Finns att köpa färdig på burk i vissa välsorterade butiker.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40