Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 VINETS LIBANON AV JAN SAMUELSON På 2
000-talet (f Kr) slog sig de sjöfarande fenicierna ner på vad som i dag är den libanesiska kusten och som grekerna då kallade Fenicien. Centrum var hamnstaden Byblos, vilket var det grekiska namnet för papyrus, och det var här Egyptens faraoner bytte bland annat just papyrus mot libanonceder och vin. Och från Byblos exporterade fenicierna, via Grekland och sina kolonier runt Medelhavet – Karthago, Malaga och Cádiz – två storartade saker. Det ena var det ljudande alfabetet, som de hade utvecklat från hieroglyfer och annan bildskrift. Det andra var vinet, vars vagga hade stått ytterligare minst 3000 år tidigare någonstans mellan Kaukasus i norr och Bekaadalen i Libanon. Ja, just här i Bekaadalen, på östra sidan av Libanonberget, säger Michel Bustros på Château Kefraya, som är en av Libanons två stora vinproducenter. Nja, säger Serge Hochar på Château Musar, som visserligen hämtar sina druvor från Bekaadalen men har sin vinanläggning i Ghazir, ett par mil söder om Byblos på kusten. Sitt skönt Orienten… Det klingar generöst, varmt och sensuellt. Vi lät oss inspireras av inredningsstilen i de södra och östra delarna av medelhavsländerna och Mellanöstern. Här är det lager på lager av mattor, kuddar och textilier, gärna på golvet. Matta THE One, kuddar Spiti, paisleysjal SIA. »Vinet planterade man och kunde sedan skörda frukterna, i årtionde efter årtionde.« VINBLADSDOLMAR äts i olika varianter i hela Mellanöstern. Fyllningarna varierar en hel del, såväl med köttfärs som rent vegetariska. Vinbladsdolmar börjar bli allt vanligare på butikshyllorna. Bland annat finns det konserverade dolmar gjorda på ris och grönsaker. Serge framhåller att Byblos kanske är världens kontinuerligt längst bebodda stad, med rötter minst 7000 år tillbaka i tiden. Och, säger han, det var nog inte säd man planterade runt de första permanenta bosättningarna, de som utvecklades till de första städerna. Säd måste man så, år efter år, ett evinnerligt arbete. Vinet planterade man och kunde sedan skörda frukterna, i årtionde efter årtionde. Alltså odlade det ursprungliga Byblos förmodligen inte säd, utan vin. Den allra första kulturväxten var dock fikon, det har arkeologerna nu fastslagit efter utgrävningar i norra Mesopotamien, nuvarande Syrien. Fikon var så lättodlat att man bara behövde sticka ner en gren i jorden för att få ett nytt träd, och detta skedde redan för 11000 år sedan. STIMULERAR FLERA SINNEN Granatäpple är en mycket vacker frukt, som med sitt innehåll av röda sötsyrliga pärlor ger en exklusiv känsla till persiska rätter. Den har på senare tid låtit tala om sig för sina positiva hälsoeffekter. Innehåller bland annat C-vitamin, folsyra och antioxidanter. SALLAD MED RÖDBETOR & LIBANESISKT VIN I SVERIGE Libanons viner kommer huvudsakligen från Bekaadalen, och bland dussinet producenter finns där två i världsklass: Château Musar, som gör några av världens mest originella viner, och Château Kefraya, som håller en striktare fransk profil. Kefrayas viner görs i tre nivåer, toppvinet Comte de M (Cabernet Sauvignon och Syrah), Château Kefraya (Cabernet Sauvignon plus Cinsault, Carignan, Mourvèdre) med etikett som varje år pryds av ett nytt konstverk målat av en kvinnlig libanesisk konstnär, samt les Bretèches, där även Grenache ingår. GRANATÄPPLE Koka, skala och tärna 1 kg rödbetor. Kärna ur 2–3 granatäpplen. Skala och finhacka 1 rödlök. Finhacka 1/2 röd chilifrukt. Blanda alltsammans och vänd ner 2 dl finhackad persilja, 1/2 dl olivolja, juicen från 1 citron och salt. Château Musars vita vin görs normalt av två tredjedelar Obeideh (som kan vara stamdruvan för Chardonnay) och en tredjedel Merwah (som kan vara ursprunget för Sémillon), och det håller i sina bästa årgångar längre än slottets röda vin. Och Musars röda vin, gjort på Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan, ska man enligt slottsherren Serge Hochar inte röra före tio års ålder. De bästa årgångarna blir bara bättre och bättre i upp till 40 år. RÖDA VINER I ORDINARIE SORTIMENTET 2004 Massaya Classic (nr 2590, 77 kr) 2005 Château Kefraya Les Bretèches (nr 32043, 83 kr) 2004 Château Ksara Réserve du Couvent (nr 12596, 87 kr) 1999 Château Musar (nr 7463, 242 kr) I beställningssortimentet finns ytterligare fem röda viner från Musar, ett från Ksara och två från Kefraya, däribland toppvinet Comte de M 2001 (nr 82251, 339 kr). Här finns också tre vita viner, två från Musar och en Cuvée du Pape Chardonnay från Ksara. BUFFÉ 1 0 • 2007 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40