Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Lokala skafferier VÄSTMANLAND (13 )
RÅDJUR Rådjursstammen har ökat kraftigt, till trädgårdsentusiasternas förtret men till jägarnas glädje. Det vilda köttet är en mör delikatess i grytor, som stek eller till paté. TRATTKANTARELL Vår näst mest plockade svamp, som även kallas höstkantarell. Populär i sås, soppa eller stuvning och går utmärkt att torka. Trivs med timjan, rosmarin och salvia. Andra råvaror/produkter Mälargös, vildsvin, smultron, portlak (salladsväxt), västeråsgurka, mögelost, fruktvin. Lamm med tryffelsmör är en annan rätt Ulla kan tänka sig som Gotlands landskapsrätt. Recept finns på www.ICA.se/buffe. SAFFRANSPANNACOTTA MED BÄR En dessert som går bra att förbereda. Toppa med färska bär vid serveringen. FÖR 4 PERSONER 2 gelatinblad 5 dl vispgrädde 1 paket saffran (1/2 g) 1/2 dl socker 1 tsk vaniljsocker 4 msk salmbärs- eller björnbärssylt (eller någon liknande t ex björnbär/hallon) salmbär eller björnbär till garnering GÖR SÅ HÄR: 1.Låt gelatinbladen ligga i lite kallt vatten i 5 minuter. 2.Koka upp grädde, saffran, socker och vaniljsocker i en kastrull. Ta av från värmen. 3.Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen så att de löses upp. Låt svalna några minuter. 4.Lägg en klick sylt i botten på 4 glas. Häll försiktigt gräddblandningen över. Låt stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med bär. Smaka på våra landskap:GOTLAND Saffranspannkakan är Gotlands dessert nummer ett sedan urminnes tider. Bonden Ulla Berglund behåller kryddan men vågar sig på en solgul pannacotta när hon presenterar sin moderna Gotlandsrätt. Hur skulle du sälja in saff ranspannacottan till en främling som besöker Gotland? – Sälja in? Det är bara och smake, den säljer in sig själv! säger Ulla Berglund på sjungande gotländska. Sylt på blåhallon, eller salmbär som de heter på gotländska, ska det helst vara till. Bären är vanliga på ön, och Ulla plockar dem i dikesrenarna runt gården. Lika stolt och självklart som Ulla pratar om saff ransdesserten berättar hon om det gotländska lammköttet, som får smak av betet där vildörter som backtimjan och käringtand växer. För några år sedan sadlade Ulla om från tand- hygienist till bonde. På RisungsGård utanför Rute på norra Gotland har familjen 450 får, eller rättare sagt lamm. PåGotland fi nns inga får, bara lamm och lammungar. Ulla Berglund med hunden Maggie. Rasen Lagotto har »nos« för tryffel. Foto: Tobias Wallström Sedan tio år tillbaka arrangerar Ulla också tryff eljakter. De fyra tryff elhundarna gör inga besökare besvikna. – De hittar alltid svamp. Och vi vet var vi ska leta, vid ek och hassel växer de. Den exklusiva tryff eln har länge funnits på Gotland, men det var först för ett tiotal år sedan som forskare uppmärksammade svampen, som är helt jämförbar med fransk dito. Idag finns också odlad tryff el på ön. NÄRKE (14) HJÄLMAREGÖS Hjälmaregösen är den första insjöfisken i världen som fått miljömärkningen MSC. En fast och läcker fisk som kan bli upp till 130 cm. Exporteras till bl a Tyskland. VITKÅL Svensk vitkål finns nästan åretom och är en fullträff vad gäller miljö och C-vitamin. Den närkingska vitkålssoppan är ett måste – inte minst på höstmarknaderna. Andra råvaror/produkter Nötkött, gädda, regnbåge, kräftor, stolt fjällskivling, bladspenat, rödbetor, kumlakorv. VÄRMLAND (15) VÄRMLANDSKORV När andra äter fläsk- eller julkorv äter värmlänningarna värmlandskorv. Recepten ser olika ut, men grunden är rå potatis, fläsk, nötkött och lök. NORS Slom är värmländska för nors. Smaken är som baken för denna lilla genomskinliga laxfisk, men den serveras på många europeiska restauranger som en riktig godbit. Andra råvaror/produkter Älg, lingon, rådjur, vänersik, skrädmjöl, hackkorv, knäckebröd, kaffe. DALSLAND (16 ) HAVTORN Havtorn har växt vilt i Norden sedan istiden. Idag odlas busken alltmer, och flera företag förädlar de svårskördade nyttobären till marmelad, gelé, saft och glögg. REGNBÅGE Totalt odlas ca 5 000 ton regnbåge per år, bl a i Vänern. Laxfiskens kött är fast och rikt på nyttigt fett. God att steka, grilla, ugnsbaka eller använda i soppa och grytor. Andra råvaror/produkter Bäver, sik, gris, vildhallon, mjölk, havretunnbröd, getost, honung. BUFFÉ 9 • 2 009 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40