Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 Så tycker vi NAMN: Manne Didehvar BE
TYG: 3,6 Här gick smaklökarna helt isär.Min fru satt mest och petade i maten medan jag verkligen njöt. Den här medelhavsinspirerade rätten påminnermycket om risotto i konsistensen. Valet av en bra chorizo är viktigt. Jag tycker rätten är bra som den är, men med några extra saff ransmarinerade räkor blev den ännu godare. NAMN: Sara Gollert BETYG: 2,8 Lördagskväll GUMBO MED FÄRSK CHORIZO OCH BLÅMUSSLOR Gumbo har rötter i de amerikanska sydstaterna. Ett hopkok av skaldjur och starka korvar. Det här är en enkel variant som passar både stora och små. FÖR 4 PERSONER 1 kg färska blåmusslor eller 1 burk musslor (ca 200 g) 2 dl vitt vin 2 dl långkornigt ris 1 gul lök 1 stor paprika (ca 350 g) 2 selleristjälkar 300–400 g chorizo (rå/färsk) 2 förpackningar krossade tomater (à 400 g) 1/2 kruka persilja olja, socker salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skölj och borsta musslorna. De som inte sluter sig när du knackar på dem ska slängas. Likaså trasiga musslor. Klipp bort ev »skägg«. 30 BUFFÉ 9 • 2 009 Häll vinet i en stor gryta och låt det koka upp. Lägg i musslorna och lägg på lock. 2.Koka i 3–4 minuter tills musslorna öppnat sig. Släng dem som inte öppnat sig. 3.Ta upp musslorna med hålslev och salta lätt. Spara vätskan. 4.Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 5.Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i cmstora bitar. Skär sellerin i strimlor. Fräs det i 1 msk olja i en stor djup panna utan att det tar färg, 4–5 minuter. 6.Snitta chorizon och tryck ut innehållet i små bitar och låt det steka med 3–4 minuter. Lägg i det kokta riset och häll i tomaterna. 7.Låt det koka ihop utan lock till en ganska lös »gryta«. Späd med ca 1 dl musselspad (använder du burkmusslor, späd med 1 dl vitt vin). Smaka av med 1 tsk salt, 2 krm peppar och 1 tsk socker för att balansera tomaternas syra. 8.Plocka ut hälften av musslorna ur skalen och blanda i och garnera med resten samt hackad persilja. Servera gärna med bröd och ost. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i korven. Det var gott med både chorizo och musslor, men helt ärligt är jag inte så förtjust i sådana här risrätter där allt blandas ihop. I upplagning nummer två gjorde jag rätten lite mindre såsig. I stället serverade jag en kall sås på matyoghurt, vitlök, citron, salt och persilja till. Det kändes fräschare på något sätt. NAMN: Malin Hagman BETYG: 4,2 Jättegott, fast vi tog musslor på burk. På bilden ser rätten ut som en sorts paella, så jag hade den smaken i tankarna. Jag saknade skaldjur, så andra gången blandade jag ner räkor.Nu fi ck jag min paella! Chorizo är jag inte så förtjust i sedan tidigare, men här var det faktiskt gott. Barnen fi ck vanlig korv till.
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40