Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 Nu är det hög tid att njuta av somma
rens sista bärskörd. Vi dukar upp till en härlig fikastund och bjuder på förförisk kaneloch lingonpaj med marängtäcke, clafoutis med plommon, kardemumma och mandelspån. Sist men inte minst vankas det snabb rulltårta med stjärnanis- och rödvinbärssylt. AV LISA LEMKE FOTO STEFAN EDETOFT KANEL- OCH LINGONPAJ MED LINGONMARÄNG Detta är en härligt sensomrig paj som går utmärkt att förbereda. Grädda pajbottnen och fyll den med lingonkompotten. Täck med plastfilm och frys in. Frys marängen separat. Tina den långsamt. Bred den över lingonkompotten och grädda pajen i ugnen. 8–10 BITAR 150 g smör (kallt) 4 dl vetemjöl 1/2 dl florsocker 1 äggula KOMPOTT 250 g lingon 1 dl strösocker 1 kanelstång 2 gelatinblad LINGONMARÄNG 1 1/4 dl + 1 1/2 msk strösocker 2 äggvitor 100 g frysta lingon salt GÖR SÅ HÄR: 1.Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och 1 krm salt. Tillsätt äggulan. Knåda till en deg. Plasta in och låt vila i kylskåp ca 25 minuter. 2. Sätt ugnen på 200°C. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills pajen börjar få färg. Låt svalna. 3.Kompott: Koka upp lingon, socker och kanelstång, låt koka i ca 3 minuter. Ta av från värmen. Ta upp kanelstången. 4.Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Lyft upp dem och rör ner dem i den varma lingonkompotten. Låt svalna. 5.Maräng: Koka upp 1/2 dl vatten och 1 1/4 dl socker i en kastrull. Koka på svag värme till 26 BUFFÉ 9 • 2 009 122°C, ca 7 minuter. Använd digital termometer. 6.Vispa äggvitorna med 1 1/2 msk socker till ett fast skum. Vispa ner den heta sockerlagen i skummet. Fortsätt vispa tills marängen svalnat. 7.Gaffelmosa lingonen. Vänd ner i marängen. 8.Fyll pajskalet med lingonkompotten. Spritsa eller bre marängsmeten ovanpå, forma gärna snyggt med gaffel. Grädda mitt i ugnen (200°C) ca 10 minuter eller tills marängen fått fin färg. Låt pajen svalna något och servera gärna med vaniljglass eller lättvispad grädde. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och servera med laktosfria produkter. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och servera med mjölkfria produkter. TIPS: SÅ RÄCKER SKÖRDEN LÄNGRE Frys bär i påsar om du inte hinner göra något med dem just nu. Tina och rör med socker till rårörda lingon eller ta fram krusbär eller vinbär och koka sylt. Spara sommarens smaker i en romtopf – blanda körsbär, plommon eller nektariner med socker och rom i en glasburk. Eller frys in plommon och persikor i halvor och baka paj längre fram. Sensommarens sötsaker
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40