Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 ÄPPELCHUTNEY Äppelchutney passar int
e bara att servera till kött och grytor utan är också gott till ost. För att riktigt spinna vidare på äppeltemat serveras äppelcider eller äppelmust till. FÖR 6–8 PERSONER 3 äpplen (ca 600 g) 2 schalottenlökar 1/2 dl äppelcidervinäger 1 dl råsocker 1–2 msk honung 150 g russin, gärna sultan (2 1/2 dl) salt Tillbehör: t ex brieost, grönmögelost, kex (gärna rågkex) GÖR SÅ HÄR: 1.Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor och sedan i bitar. 2.Skala och finhacka löken. 3.Blanda äppelcidervinäger med socker, 1/2 tsk salt och honung i en kastrull. 4.Tillsätt äpplen, lök och russin och låt sjuda i ca 50 minuter under lock tills det tjocknar. Rör om då och då. Servera till ost och kex. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, under förutsättning att chutneyn bjuds med lämpliga tillbehör. ÄPPELTARTE FÖR 8–10 PERSONER 5 äpplen (ca 700 g) 125 g smör 3 dl vetemjöl 2 tsk kanel 1 burk aprikosmarmelad (200 g) socker, vatten GÖR SÅ HÄR: 1.Skär smöret i bitar och lägg i en bunke. Tillsätt mjöl och 1 msk socker och smula ihop det. Rör i 2 msk vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. 2.Kavla ut degen på mjölat underlag och klä en smord form ca 26 cm i diameter med degen. Låt den gå upp några cm på kanten. Nagga bottnen och låt vila i kylskåpet i 30 minuter. 3.Sätt ugnen på 225°C. 4.Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med kanel och 2 msk socker. 5.Förgrädda pajskalet i 8 minuter. 6.Lägg äppelskivorna omlott i pajskalet. 7.Grädda pajen i ugn ca 15 minuter tills äpplena är mjuka. 8.Värm aprikosmarmelad med 1 msk vatten i en kastrull. 9.Pensla marmeladen på äpplena och grädda pajen i ytterligare 5 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. FÖR ALLA? Fri från ägg, om den serveras med t ex vispad grädde. Innehåller gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Bjud med laktosfria tillbehör. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Bjud med mjölkproteinfria tillbehör t ex glass från Tofuline eller Oatly. FÖR ALLA? SVERIGES NYA LANDSKAPSRÄTTER, SID 6–15 DALARNA Älgfärsbiffar. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri respektive mjölkproteinfri: välj vatten, laktosfri mjölk eller ersätt mjölk med t ex Solhavre. Stek i enbart olja. Kontrollera innehållet i fonden. Inlagda kantareller. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Glaserade rotfrukter. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. SÖRMLAND Hjort med sörmländska tillbehör. Fri från ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett, använd laktosfri grädde, kontrollera innehållet i fonden. GOTLAND Saffranspannacotta med bär. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, ersätt grädden med soja- eller havrebaserad gräddersättning, kontrollera innehållet i fonden. Innehåller gluten. JÄMTLAND Raftsjöhöjdens potatispanna med getost. Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein. Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 mån. Kvark med röda färska bär. Fri från gluten och ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein. byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. NORRBOTTEN Citrongravad fjällröding. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 mån och laktosfritt färskostalternativ. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ t ex tofu. Norrländsk renskavsgryta. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden, använd laktosfri grädde, byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden, ersätt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning, byt smör mot mjölkfritt matfett. Lingonchutney. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. VÄSTMANLAND Gös Ebba Brahe. Innehåller ägg. Gör glutenfri: ersätt vetemjöl med majsstärkelse, Maizena, utrörd i grädden/vatten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Använd laktosfri grädde, mjölk och matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Byt grädde och mjölk mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Byt smör mot mjölkfritt matfett. Marinerad viltgryta. Innehåller laktos och mjölkprotein. Fri från gluten. Fri från ägg, men kontrollera innehållet i fonden. BUFFÉ 9 • 2 009 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40