Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Lokala skafferier BOHUSLÄN (17) MUSS
LOR Hjälper till att rena våra vatten från övergödningen. Musslor ger gottom viktiga mineraler, inte minst järn, och bara lite fett. Passar bra att ångkoka. BJÖRNBÄR Hallonsläktingen växer vilt i södra och mellersta Sverige. Är rik på antioxidanter. Bären gillar kryddiga smakkompisar. Redan på medeltiden användes de i såser till kött. Andra råvaror/produkter Hummer, ostron, räkor, havskräftor, krabba, makrill, hönökaka, kaviar (på tub). VÄSTERGÖTLAND (18) KÖRSBÄR Billingesluttningens tusentals körsbärsträd ger både klassiska ugnspannkakan »spôttekaka« och VMi kärnspottning. Rekordet ligger på imponerande 16meter. MJÖLK Från gårdsproducerad Gäsene Special till storsäljare som Västgöta präst och Svecia. Ost är centralt i detta kotätaste av landskap. Kalvdans, gjord på råmjölk, är mycket populär. Andra råvaror/produkter Havre, potatis, körsbär, lake, nötkött, grynkorv, ost. ÖSTERGÖTLAND (19) GRÖNA ÄRTER Nära hälften av Sveriges gröna ärter odlas på Östgötaslätten. Soppa på färska eller torkade ärter är vanligt, men de är även goda i en pesto eller puré. Rika på fibrer. INSJÖKRÄFTOR I Vättern är det gott om signalkräftor. Runtom sjön hålls ett antal »kräftivaler« som går ut på att äta, köpa och fiska kräftor. Skalen kan användas till fond. Andra råvaror/produkter Gädda, gris, korngryn, surkörsbär, vit saltgurka, spickekorv, boxholmsost, senap. SMÅLAND (20) LINGON Bärens bensoesyra gör dem delvis självkonserverande. Vill man inte göra krösamos, lingonsylt på småländska, är de perfekta att ha i frysen. Goda rårörda. ISTERBAND Korvarna med fläsk och korngryn fick förr sin rökighet när de hängde i taket nära brasan. Mjölksyrajäsningen gav den typiskt syrliga smaken. Andra råvaror/produkter Älg, gris, kräftor, gädda, spritärter, klarbär, raps, polkagrisar. 14 BUFFÉ 9 • 2 009 ÖLAND (21) BRUNA BÖNOR Alla svenska bruna bönor odlas här. Kokta i sirap och ättika eller vinäger blir de till den sötsura rätten med samma namn. Även goda i grytor och sallader. KYCKLING Fågelinfluensa och glashärva till trots ökar kycklingkonsumtionen stadigt, idag äter vi ca 17 kg kyckling per person och år. Svensk kyckling är helt fri från salmonella. Andra råvaror/produkter Flundra, piggvar, jordgubbar, gul lök, gula ärter, pumpa, fläder, ölandslimpa. GOTLAND (22) LAMM På Gotland kallas får för lamm. Örterna i betet ger smak åt köttet, som blir till smäckor (färsbiffar) och glödhoppa (lammbringa). Hösten är högsäsong för lammungar. DINKEL Odlat sedan stenåldern upplever ursädeskornet dinkel (spelt) nu en renässans. Byt ut vetemjölet i baket mot proteinrikt dinkel och få mer smak. Andra råvaror/produkter Sparris, tryffel, kajplök, salmbär, klosteröl, gotlandslimpa, rom. a
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40