Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 RULLTÅRTA MED STJÄRNANISOCH RÖDVINBÄ
RSSYLT Syltsocker med tillsatt pektin passar bra till sylt och marmelad. Den här satsen ger 6 dl sylt, men dubbla inte satsen om du vill ha mer sylt. Koka hellre två omgångar, då det är lätt hänt att dubblade satser marmelad eller sylt blir för lösa. 10–12 BITAR 1 liter röda vinbär 2 stjärnanis 7 dl syltsocker RULLTÅRTA 3 ägg 1 1/2 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 1/2 dl mjölk (3 %) strösocker GÖR SÅ HÄR: 1.Rensa bären. Stöt eller mal stjärnanisen fint. Koka ihop bär, stjärnanis och syltsocker. Låt koka kraftigt i 3–5 minuter. 2.Ta kastrullen från värmen. Skumma av sylten med en sked och häll i väl rengjorda glasburkar med lock. 3.Rulltårta: Sätt ugnen på 250°C. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. 4.Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner detta i äggblandningen tillsammans med mjölken och rör till en slät smet. 5.Bre ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 5–7 minuter eller tills kakan får en gyllenbrun färg. Lägg under tiden fram ett bakplåtspapper och strö över ca 3 msk socker. 6.Stjälp upp kakan på bakplåtspapperet och dra försiktigt bort det övre papperet. Lossnar det inte kan du pensla kallt vatten över gräddningspapperet och försöka igen. 7.Täck kakan med ugnsplåten eller en lätt fuktad handduk under tiden som den svalnar. 8.Bre ut ett jämnt lager med vinbärssylt över kakan, ca 2 dl. Rulla ihop rulltårtan från långsidan och låt den ligga med skarven nedåt. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre. PLOMMONCLAFOUTIS MED KARDEMUMMA OCH MANDELSPÅN Clafoutis är en fransk dessert med bär i en lyxig pannkakssmet. Plommonen kan bytas mot körsbär, björnbär eller hallon, och den går dessutombra att tillaga i en stor form i stället för flera små. Öka då på tiden i ugnen med ca 10 minuter. FÖR 6 PERSONER 250 g plommon 25 g smör 3 ägg 3/4 dl socker 1 1/2 tsk malen kardemumma 1/2 msk vaniljsocker 3/4 dl vetemjöl 1 1/4 dl mjölk (3 %) 50 g mandelspån salt, florsocker till pudring GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. Halvera plommonen och kärna ur dem. 2.Smält smöret och låt det svalna. 3.Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda kardemumma, 1 krm salt, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. 4.Tillsätt detta till äggvispet tillsammans med det smälta smöret. Rör smeten slät och tillsätt därefter mjölken i en tunn stråle. 5.Fördela plommonhalvorna i 6 portionsformar som är ca3 cm höga. Fyll upp varje form till 3/4 med smeten. 6.Strö flagad mandel på toppen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de börjar få fin färg. Pudra florsocker över och servera genast. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör och mjölk mot laktosfria produkter. Gör mjölkproteinfri: byt smör och mjölk mot mjölkfria produkter. BUFFÉ 9 • 2 009 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40