Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 TOMATKYCKLING MED OLIVER Så där lago
m festligt men härligt gott när man har brådis och gästerna kommer inom en timme. FÖR 4 PERSONER 900 g kycklinglårfiléer ca 1 kg delikatesspotatis 2 burkar färdig tomatsås av pastasåstyp, t ex med oliver (à ca 400 g) 1 dl kalamataoliver 1 paket fryst, tinad bladspenat (ca 400 g) 1/2 dl lätt krossade valnötter olivolja flingsalt, salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Lägg potatisen i en stor ugnsform eller långpanna och ringla över 2 msk olivolja. Strö över 1/2 msk flingsalt och rosta i ugnen ca 20 minuter. Skaka då och då. 2.Bryn kycklinglårfiléerna i 1 msk olja i en stor och djup panna, 3–4 minuter på varje sida. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 3.Häll på tomatsåsen och låt det sjuda försiktigt ca 10 minuter tills klar köttsaft rinner ut när du skär i kycklingens tjockaste del. Tillsätt oliverna. 4.Fräs spenaten i 1 msk olja ca 4 minuter. Blanda i valnötskärnorna Smaka av med 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar. Servera spenaten och potatisarna till kycklingen. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i tomatsåsen. Månadens fråga OVÄNTAT BESÖK – VAD BJUDER DU PÅ DÅ? SARA: Jag tycker nog det är roligare om jag vet om besöket i förväg. Jag gillar att förbereda och planera lite. Men om jag får oväntat besök på dagen blir det fika. I huset vi bor i finns ett kafé och bageri, så där köper jag något. På kvällen ett glas vin och något småplock, typ goda oliver. MANNE: Oväntat besök i Sverige är lika vanligt som att vinna på trisslotter. I Persien funderar man redan vid frukosten över vilka oväntade gäster som dyker upp under dagen. Spontangäster nöjer sig med en kopp kaffe och en pratstund, allt utöver är bingo. Hos oss finns alltid halloumi, färsk mynta, pitabröd och rött vin om någon dyker upp – gott och enkelt. MALIN: Hmm... Oväntat besök... Jag bjuder på kaffe. Och köpebullar från frysen. Annars kinamat som går snabbt från beställning tills det är färdigt. Stå och laga mat gör jag inte om jag får spontangäster. Förutom om det kommer kompisar till barnen, då är det pannkakor som gäller. Testlagarna NAMN: Manne Didehvar BETYG: 4,9 Jag gick inte igång på rätten direkt när jag läste och lagade första gången. Men eft ermin omgörning med hackad persilja, paprika, squash, rödlök och körsbärstomater som fi ck puttra i en god tomatsås och till det saffransdoftande basmatiris blev det defi nitivt en rätt för en fredagskväll. NAMN: Sara Gollert BETYG: 3,4 När jag läste receptet tyckte jag att det verkade lite tråkigt. Jag provade med en ekologisk pastasås med basilika, och det blev godare än jag väntat mig. Potatisen blev lite torr, så andra gången blev det bandpasta till i stället. På spenaten smulade jag fetaost. Nu kändes rätten som ett bra alternativ till spagetti och köttfärssås. NAMN: Malin Hagman BETYG: 4,5 Lite trist, tyckte vi. Spenaten med nötter tilltalade inte oss. Så när jag skulle justera stekte jag kycklingen ordentligt och hällde på såsen i slutet. Potatisen behöll vi, fast jag tror att det skulle vara gott att byta ut den mot ris. Som tillbehör gjorde vi en sallad med strimlade morötter och vitkål. Det blev en enkel, god rätt. BUFFÉ 9 • 2 009 31 Mitt i veckan
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40