Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 INNEHÅLL 4 LAGA BÄSTA LANDSKAPSRÄTTEN
Ge oss ditt bästa recept på en modern landskapsrätt kryddad med en gnutta tradition. Fina matvinster! 5 NYA LANDSKAPSRÄTTER 27 Kock, bonde & hövding ger förslag på rätter som de vill ska bli nya landskapsrätter. 16 TÄVLA & VINN Skicka in ditt bästa moderna landskapsrecept och tävla om matvinster för 200 000 kr. 19 ÄPPELKALAS 31 18 »Ta chansen att skriva MATHISTORIA!« »JÄMN, VÄLSPRUTAD OCH fin doft av örtkryddorna«, skrev jag om tuppkorven. En av 20 varmrökta produkter som skulle bedömas. Efter sex timmars doftande och tuggande i korvar och andra köttprodukter började de rökiga karaktärerna fylla munnen på ett oroväckande sätt. Den varmrökta kanadagåsen fick tyvärr svårt att övertyga … På det hela taget var det dock en fantastisk »Smaklust«. Ja, så kallas matmässan som för andra gången hölls i Stockholm. 350 riktigt småskaligamathantverkare var samlade i Tantolunden för att tävla i »SM i mathantverk« och sälja sina produkter. Det var ostar av alla de slag, chark, marmelader, bakat och mycket, mycket mer. En rundvandring bland alla producenterna gav en fin bild av vilka fantastiska matprodukter som Sverige nu kan erbjuda. Och jag kan lova: Oavsett var i landet du bor kan du vara stolt över ditt lokala skafferi. Osökt leder detta till våra landskapsrätter. Vi har nyligen röstat fram de bästa klassikerna, men nu tycker vi att det är hög tid att skapa Sveriges Nya Landskapsrätter. Alltså rätter som bygger på det moderna, lokala skafferiet. Givetvis bör de vara kryddade med en nypa tradition. Det finns matcheckar till värde av 200 000 kronor att tävla om. Men inte nog med det. Samtliga vinnande bidrag samlas i en bok som kommer till påsk nästa år. Då skrivs mathistoria. Samtliga landshövdingar kommer nämligen att sitta med i jurygrupperna för att ge officiell status till de nya rätterna. På sid 4–15 kan du läsa mer och få inspiration från »kock, bonde & hövding« som ger förslag på sina nya landskapsrätter. Tony Wallin, chefredaktör PS. Svensk mästare i varmrökt korv blev Fågelbergar’n från Gårdscharken i Jämtland och bästa varmrökta kött blev Festfilé från Smultronboda i Kalmar. Högsäsong för svenska äpplen. Chutney, currykyckling, sallad, tarte eller godis… 24 BILLIGA VECKAN Lena Söderström gör varken avkall på smak eller variation när hon skapar billiga rätter för hela veckan. 26 BAKA MED BÄR & FRUKT Tre sensommardesserter: sötseg lingonmaräng, krämig clafoutis med plommon och en rulltårta med vinbär. 29 TESTLAGAT Malin, Manne och Sara testar festlig tomatkyckling med oliver, sydamerikansk gumbo och fyllda paprikor. 39 SKÖRDEFESTER LANDET RUNT Runt om i Sverige sjuder det av festivaler, marknader och kalas med skörden i fokus. RE EPTREGISTER RECEPTREGISTER Citrongravad fjällröding med ostkräm & löjrom 13 Enkel äppelsallad med honungsvinägrett 20 Falukorvsgryta med honungsäpplen 24 Fyllda paprikor med stor couscous 29 Färsbiffar med rödlöks- och äppelsalsa 25 Glaserade rotfrukter 6 Gumbo med färsk chorizo och blåmusslor 30 Gös Ebba Brahe 15 Hjort med sörmländska tillbehör 9 Inlagda kantareller 7 Kanel- och lingonpaj med lingonmaräng 26 Kvark med röda färska bär 10 Kyckling med wokade grönsaker 24 Kyckling- och äppelcurry 20 Lingonchutney 12 Ljummen pastasallad med varmrökt lax 25 Marinerad viltgryta med svamp och ädelost 15 Morotssoppa med jordnötspesto 25 Norrländsk renskavsgryta 12 Plommonclafoutis med kardemumma 27 Raftsjöhöjdens potatispanna med getost 10 Rulltårta med stjärnanisoch rödvinbärssylt 27 Saffranspannacotta med bär 11 Tomatkyckling med oliver 31 Älgfärsbiffar med örtsenap 6 Äppelchutney 23 Äppelmos 21 Äppeltarte 23 BUFFÉ 9 • 2 009 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40