Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Matnyttigt från ICA • Kundkontakt 02
0-83 33 33 • kundkontakt@ica.se • www.ica.se Äntligen svenska äpplen! I Sverige har vi en fantastisk äppelskatt som skördas just nu, och vidare långt in på hösten. I butikerna brukar vi ha turen att kunna köpa dem en bit in på nästa år. De svenska äpplena är unika eftersom de tack vare vårt klimat får mogna länge, och därför utvecklar en mängd olika dofter och smaker, unika för varje sort. Här hittar du några av de vanligaste svenska äppelsorterna och tips på vad de passar till, förutom att ätas som de är förstås … GRAVENSTEINER Säsong:Mitten av augusti till mitten av oktober. Ett både sött och syrligt äpple med fantastisk doft. Passar i allt från grytor till desserter. Fruktköttet är fast, men trots det ganska ömtåligt. Det finns både röd och gul gravensteiner. Den röda sorten är vanligast. Tips! Gräddkoka mandelpotatis i bitar och vänd i purjolök och bladspenat mot slutet. Tillsätt slutligen tärningar av äpple. Servera till rökt lax. FÖRVARING Låt äpplena vila kallt så mår de bäst. Allra helst i 2–4°C, det vill säga där det är som kallast i kylskåpet. ETT ÄPPLE OM DAGEN … Så här mycket innehåller ett äpple med skal per 100 g: energi 56 kcal/ 232 kJ, vatten 85 g, protein 0,4 g, fett 0,1 g, kolhydrater totalt (ej fibrer) 12,4 g, kostfibrer 1,8 g, kalium 134 mg, C-vitamin 12 mg, järn 0 40,14mg. ,8 g, kalium 134 m vitamin 12m SUMMERRED Säsong:Mitten av september till mitten av november. Summerred har krispigt och saftigt fruktkött. Smaken är syrlig och frisk med viss sötma. Summerred är godast att äta som det är. COX ORANGE Säsong: November till slutet av december. Ett ganska litet äpple med mycket smak. Cox orange har svagt söt och lite kryddig, päronlik smak. Fruktköttet är gult, saftigt och poröst. Håller konsistensen vid tillagning. Tips!Marinera äppelbitar i en sockerlag med citron och mynta i en timme. Servera med vaniljyoghurt. AROMA Säsong: September till januari. Sprött äpple med fin balans mellan sött och syrligt. Smaken är aningen kryddig. Aroma passar fint till matlagning eftersom det behåller konsistensen bra. Tips! Använd gärna äpple i sillinläggningar. Blanda tärnade äppelbitar, med gräddfil, lite majonnäs, curry, och äppelmos. Lägg i sillen och låt dra någon timme. SIGNE TILLISCH Säsong:Mitten av september till mitten av november. Saftigt äpple med tunt, gulgrönt skal, ibland med en fin rodnad på solsidan. Den feta, glänsande hinnan på skalet är helt naturlig. Smaken är söt men med ett litet inslag av syra, doften är härligt äpplig. Ett bra äpple till både kakor och varm mat. Tips! Vänd klyftor av äpplet i socker blandat med kardemumma och rivet citronskal och lägg i en form med sockerkakssmet. Grädda och njut, gärna med vaniljglass. 36 BUFFÉ 9 • 2 009 INGRID MARIE Säsong:Oktober till mars. Ett äpple med frisk, svagt syrlig smak och med lätt kryddig ton. Färgen är mörkt röd med ljusare inslag. God hållbarhet. Det porösa fruktköttet håller inte formen så bra vid tilllagning, men blir gott som mos eller kompott. Tips! Gör en kryddig äppelkompott med lite socker och lite riven ingefära och lime. God att servera till nystekta plättar.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40