Buffé 1
Buffé NOVEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
Buffé FÖRSTA ADVENT SKÅLA IN DECEMBER
DRYCK TIPS! Spara de överblivna äggvitorna i kyle
n eller frys in. Äggtoddy – en historisk festdrink VILKEN VAR DEN allra första cocktailen? En kvalifi cerad gissning skulle faktiskt vara äggtoddyn, denna på pappret så besynnerliga men i praktiken helt oemotståndliga mix av äggulor, socker, sprit och mjölk. STARTPUNKTEN GÅR TILLBAKA till 1400talet då munkar i nutida Storbritannien gärna skålade i ”posset”, en varm dryck med äggulor, fi kon och sherry. Med tiden blev den omdöpt till ”egg nog”, sannolikt inspirerat av ordet ”noggin” som betecknade en liten mugg, och drycken blev också en uttalad festdryck för de rika – ägg och mejerivaror var lyxvaror och att slösa dem på något så extravagant som en drink var det inte många som hade råd med. Först kring 1700-talets slut tog den plats som en mer folklig juldrink i det då nygrundade USA och idag är det en dryck som signalerar julstämning och mys i hela världen (i Sverige i hård konkurrens med glögg, ska kanske tilläggas). GRUNDRECEPTET MED ÄGGULOR, mjölk, socker och sprit har varit i princip oförändrat genom århundradena. Däremot har spritsorterna varierat med tiden och geografi n: i England mixar man helst med sherry, medan man i USA oftast använt rom eller whiskey och i Sverige har det historiskt sett varit vanligast med konjak. I vår version blandar vi ner marsalavin, ett härligt och fruktigt starkvin från Sicilien. Skål, och glad första advent! / TIPS! Har du mjölk hemma? Använd det istället för nötdryck. ISAD ÄGGTODDY ”TIRAMISU” 4–6 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 6 äggulor 1 ½ dl rör- eller strösocker 2 msk starkt kaffe 1 dl marsalavin 1 dl mjölk (3 %) ½ msk fi nrivet apelsinskal 1 tsk kakao is till servering GÖR SÅ HÄR 1. Vispa äggulor och rörsocker fl uffi gt tills sockret löses upp. 2. Blanda ner kaffe, marsalavin och mjölk. Servera i glas med is. Toppa med apelsinskal och lite kakao. 14 BUFFÉ #11/2021 WINTER TOFFEE COFFEE 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 2 dl starkt kaffe 2 msk rumsvarmt smör 1 dl dulce de leche eller karamelliserad mjölk 1 krm fl ingsalt 8 dl mjölk GÖR SÅ HÄR 1. Blanda kaffet med smör, dulce de leche och salt. Häll upp i 4 koppar. Värm mjölken, häll över och rör om. TIPS! Smaksätt kaffedrycken med mörk rom eller apelsinskal. GÖR SÅ HÄR 1. Vispa grädden. Värm försiktigt nötdrycken och blanda ner hasselnötskrämen. 2. Häll upp i koppar och toppa med grädde och riven choklad. VARM CHOKLAD MED HASSELNÖTSKRÄM 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 1 dl vispgrädde 8 dl valfri osötad nötdryck 1 dl hasselnötskräm 2 msk riven mörk choklad
Buffé ANDRA ADVENT SMÅTT OCH GOTT Trevliga tilltug
g och snacks för alla smaker.
Buffé TREDJE ADVENT SÖTT PÅ ÖNSKELISTAN Inför Luci
a bakar vi allt från saffransdrömmar till italiensk pane
Buffé FJÄRDE ADVENT JULENS FÖRBEREDELSER Preppa ju
lbordet och få mer tid över till julmys! Vi guidar dig o
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att äta lite nyttigare, denna gång genom en härligt gyl
Buffé ICAs EGNA SIDOR En guidning till ICA Svenskt
växtbaserat, ICA Kökets bästa tips för julresterna och
Buffé SOFIAS SPANING Ta dessertfavoriten tiramisu
till nästa nivå och smaksätt den med choklad. Buffés