Buffé 1
Buffé NOVEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
TREND Thanksgiving Festliga matcravings från USA
INSTAGRAM-TIPS: @HALFBAKEDHARVEST DEN AMERIKANSKA HÖGTIDEN thanksgiving har tagit sig hela vägen över Atlanten och letat sig in mängder av svenska hem. Vi lär oss mer om firandet! OM DU INTE redan följer @halfbakedharvest på Instagram är det hög tid att göra det. Personen bakom kontot är Tieghan Gerard, en amerikansk matkreatör från Colorado som började som matbloggare redan 2012 och sedan dess både har skrivit kokbok och lockat till sig en massiv följarskara. Förutom comfort food som får magen att kurra högljutt bjuder hon såklart på mängder av festlig matinspiration för amerikanarnas stora favorithelg, från helstekt kalkon och hasselbackspumpa till thanksgiving-sangria och söta tranbärsoch briebakelser. Men kom ihåg, scrollning på tom mage sker på egen risk! ”Viktigast av allt är tacksamheten för att kunna vara tillsammans med nära och kära.” – Matprofilen Martha Stewart Färggrant mos POTATISMOS ÄR ETT måste på varje thanksgiving-meny. Gör en krämig och färgstark variant med sötpotatis! För 4 portioner: Koka 1 kg skalad sötpotatis i bitar och 3 skalade vitlöksklyftor tills de är mjuka. Mosa med en visp. Rör ner 1 dl mjölk och 25 g smör. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en extra klick smör. TIPS! Smaksätt sötpotatismoset med muskot, kanel eller färska örter som t ex timjan. Byt ut mjölken mot gräddfil för en syrligare smak på moset. TRE FRÅGOR LISA OCH MONICA EISENMAN Kokboksförfattare, matkreatörer och matstylister Varför har thanksgiving blivit allt vanligare i Sverige? – Svenskar är väldigt öppna för nya mattraditioner, samtidigt som vi gärna bjuder hem nära och kära för att umgås i hemmamiljö. Hur brukar ni fira högtiden? – I USA är thanksgiving den största och viktigaste helgen på året då hela familjen samlas för att äta en överdådig måltid i sann amerikansk anda. Här i Sverige brukar vi, precis som i USA, fira tillsammans med våra respektive familjer – och mamma förstås. Ibland bjuder vi även in vänner, men eftersom vi redan är många nog blir det härligt stökigt och gemytligt ändå. Vilka rätter är ett måste på thanksgiving? – Alla! Kalkon, stuffing, skysås, potatismos, majs, haricots verts, biscuits, cranberry sauce och så förstås pekannötspaj till dessert. Sötpotatisgratäng med marshmallows är väl den enda rätt vi klarar oss utan... Missa inte tävlingen om boken Till bords med systrarna Eisenman på sidan 47. Läs mer om Lisa och Monica Eisenman på systrarnaeisenman.se 8 BUFFÉ #11/2021 Foto Tieghan Gerard
Buffé FÖRSTA ADVENT SKÅLA IN DECEMBER
Buffé ANDRA ADVENT SMÅTT OCH GOTT Trevliga tilltug
g och snacks för alla smaker.
Buffé TREDJE ADVENT SÖTT PÅ ÖNSKELISTAN Inför Luci
a bakar vi allt från saffransdrömmar till italiensk pane
Buffé FJÄRDE ADVENT JULENS FÖRBEREDELSER Preppa ju
lbordet och få mer tid över till julmys! Vi guidar dig o
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att äta lite nyttigare, denna gång genom en härligt gyl
Buffé ICAs EGNA SIDOR En guidning till ICA Svenskt
växtbaserat, ICA Kökets bästa tips för julresterna och
Buffé SOFIAS SPANING Ta dessertfavoriten tiramisu
till nästa nivå och smaksätt den med choklad. Buffés