Buffé 1
Buffé NOVEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
Buffé FÖRSTA ADVENT SKÅLA IN DECEMBER
Buffé ANDRA ADVENT SMÅTT OCH GOTT Trevliga tilltug
g och snacks för alla smaker.
TILLTUGG SMÖRSTEKT PEPPARKAKA MED ÄDELOSTKRÄM 6–8
PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 140 g gräddädelost 2 dl smetana 1 mjuk pepparkaka ca 200 g 3 msk smör 1 päron 2 dl valnötter svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Mosa eller mixa samman osten med smetanan. 2. Skär pepparkakan i 16 tunna skivor, ca ½ cm tjocka. Stek dem i smör i en stekpanna. Lägg upp på ett fat. Dela, kärna ur och skär päronet i tunna skivor. 3. Klicka ostkrämen på pepparkaksskivorna, toppa med päron, valnötter och lite svartpeppar. SMÖRDEGSFLARN MED SARDELL, CITRON OCH GRÖNKÅL 6–8 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1 rulle kyld smördeg 250 g 1 dl crème fraiche ½ burk sardeller à 80g 1 dl riven lagrad ost 1 citron 4 dl strimlad grönkål 1 msk olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt och nagga botten med en gaffel. Bred på crème fraichen och fördela sardellerna på. Strö över osten. Riv citronskalet över. Skala citronen med kniv och skär ut filéerna. Hacka och fördela över flarnet. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter. 2. Blanda grönkålen med oljan och 2 krm salt. Ta ut flarnet och strö över grönkålen. Ställ in i mitten av ugnen ytterligare ca 5 minuter eller tills den fått fin färg. Strö över peppar. Skär i bitar och servera. TIPS! Gör smördegsflarnet i förväg tidigare samma dag och värm vid servering. Vilket pepparkaksläger tillhör du? SINNEBILDEN AV SVENSK jul? Pepparkaksbaket, där bruna doftande degklumpar kavlas ut och formas till hjärtan, grisar och bockar innan de slutligen dekoreras med kristyr och antingen hamnar i granen eller i magen. (En hel del deg brukar i sanningens namn åka in i munnen också – finns det någon godare deg än just pepparkaksdeg?) Men de smakrika pepparkakorna är faktiskt inte specifikt svenska, utan finns i olika varianter runtom i världen. Danmark och deras runda små pebernødder, till exempel, eller tyskarna med sina lebkuchen, för att inte tala om italiensk panforte som påminner lite om en kladdkaka med pepparkakskryddor. I SVERIGE BRUKAR pepparkaksälskarna delas upp i två läger: de som älskar de tunna, riktigt knapriga småkaketyperna å ena sidan och de som gillar mjuk pepparkaka i sockerkaksstil å den andra. Gemensamt för båda är att de passar oerhört väl ihop med ost, i synnerhet då ädelostar som gorgonzola – och just det är en typiskt svensk smakkombination som blev trendig i mitten av 1990-talet men idag vuxit till en självklar klassiker. I VÅR TAPPNING använder vi mjuk pepparkaka som steks frasig och sedan täcks med ost, päron och valnötter. Smörstekningen är i övrigt ett smart sätt att skaka liv i en kaka som stått och blivit torr och trist. / 21 BUFFÉ #11/2021
Buffé TREDJE ADVENT SÖTT PÅ ÖNSKELISTAN Inför Luci
a bakar vi allt från saffransdrömmar till italiensk pane
Buffé FJÄRDE ADVENT JULENS FÖRBEREDELSER Preppa ju
lbordet och få mer tid över till julmys! Vi guidar dig o
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att äta lite nyttigare, denna gång genom en härligt gyl
Buffé ICAs EGNA SIDOR En guidning till ICA Svenskt
växtbaserat, ICA Kökets bästa tips för julresterna och
Buffé SOFIAS SPANING Ta dessertfavoriten tiramisu
till nästa nivå och smaksätt den med choklad. Buffés