Buffé 1
Buffé NOVEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
Buffé FÖRSTA ADVENT SKÅLA IN DECEMBER
Buffé ANDRA ADVENT SMÅTT OCH GOTT Trevliga tilltug
g och snacks för alla smaker.
Buffé TREDJE ADVENT SÖTT PÅ ÖNSKELISTAN Inför Luci
a bakar vi allt från saffransdrömmar till italiensk pane
Buffé FJÄRDE ADVENT JULENS FÖRBEREDELSER Preppa ju
lbordet och få mer tid över till julmys! Vi guidar dig o
JULBORD TIPS! Vill du göra Janssons utan ansjovis
? Tillsätt 1 dl finstrimlade soltorkade tomater. Laga köttbullarna i ugn: Lägg på plåtar och sätt in i ugnen i 225°C 6–8 minuter eller tills de är genomstekta. Låt svalna och förvara i kyl eller frys. Stek gyllene i smör vid servering. Spara kikärtsspadet när du gör falafel och använd istället för ägg i en vegansk majonnäs. Servera gärna julmaten med julskinka, grönkålssallad och picklade grönsaker. Recept hittar du på buffe.se ÄPPELGRAVAD LAX 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER KÖTTBULLAR CA 40 STYCKEN / 45 MIN INGREDIENSER 2 syrliga äpplen t ex Granny Smith, Rubinola eller Ingrid Marie 1 dl färskpressad citronjuice 10 mortlade vitpepparkorn 1 dl salt 1 dl strösocker 1 kg odlad laxfilé med skinn 2 msk calvados eller konc äppeljuice 1/3 GÖR SÅ HÄR 1. Dela, kärna ur och skär äpplet i fina strimlor. Blanda med citronjuice. Blanda peppar, salt och socker. Lägg laxen i dubbla plastpåsar. Gnid in laxen med calvados eller äppeljuice och saltoch sockerblandningen. Fördela äppelstrimlorna och citronjuice på fiskens köttsida. 2. Knyt ihop och låt ligga i kylen ca 2 dygn, vänd påsen några gånger. Ta fram laxen och skrapa bort äppelstrimlorna. Skär laxen i tunna skivor vid servering. Toppa ev med lite av äppelstrimlorna. ¾ dl havregryn 4 tsk potatismjöl 1 ½ dl vispgrädde 3 krm salt 3 krm svartpeppar 2 msk finhackad gul lök 500 g nötfärs rapsolja, smör GÖR SÅ HÄR 1. Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, salt och peppar i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter i rumstemperatur. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna på medelvärme 3–4 minuter tills den mjuknar. 2. Tillsätt lök och färs i utdrygningen och blanda väl, men inte för länge – då finns risk att färsen blir seg. 3. Forma smeten till ca 40 stycken köttbullar, gärna med oljade händer. 4. Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme ca 8 minuter eller tills de är genomstekta. 38 BUFFÉ #11/2021 Förbered maten EN VECKA FÖRE JUL Baka knäckebröd Laga saffransfalafel och frys in Laga köttbullar och frys in Gör snaps med enbär och citron 2–3 DAGAR FÖRE JUL Gör vegosill med svamp Gör äppelgravad lax DAGEN INNAN JUL Gör sill med Västerbottenost Koka risgrynsgröt PÅ JULAFTON Laga Janssons med grönkål
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att äta lite nyttigare, denna gång genom en härligt gyl
Buffé ICAs EGNA SIDOR En guidning till ICA Svenskt
växtbaserat, ICA Kökets bästa tips för julresterna och
Buffé SOFIAS SPANING Ta dessertfavoriten tiramisu
till nästa nivå och smaksätt den med choklad. Buffés