Buffé 1
Buffé NOVEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
Buffé FÖRSTA ADVENT SKÅLA IN DECEMBER
Buffé ANDRA ADVENT SMÅTT OCH GOTT Trevliga tilltug
g och snacks för alla smaker.
Buffé TREDJE ADVENT SÖTT PÅ ÖNSKELISTAN Inför Luci
a bakar vi allt från saffransdrömmar till italiensk pane
Buffé FJÄRDE ADVENT JULENS FÖRBEREDELSER Preppa ju
lbordet och få mer tid över till julmys! Vi guidar dig o
Älskade knapriga knäckebröd! NÄR UTLANDSSVENSKAR
FÅR frågan om vad de saknar mest av hemlandets smaker brukar knäckebröd komma högst upp på listan. Och detta så typiskt svenska bröd, bakat på rågmjöl och vatten och med ytan böljad av en så kallad krusknäck, har funnits i våra kök i många hundra år – ofta rent konkret ovanför spisarna, där det först hängdes på tork och sedan kunde förvaras nästan hur länge som helst utan att bli dåligt. Ofta gjordes brödet i två varianter: dels det enklare så kallade svennebrödet som man behövde doppa i vätska för att överhuvudtaget kunna ta ett bett, dels det lite tjusigare herrebrödet vars textur och smak mer påminde om det knäckebröd vi äter idag. KRING MITTEN AV 1800-talet öppnade de första knäckebrödsbagerierna och idag finns det mängder av varianter på butikshyllorna, från spröda sorter med ljust vetemjöl till fröknäcken och mustiga surdegsknäcken. Det är dock förbluffande enkelt att baka knäckebröd själv. Själva utkavlingen tar lite tid, men brödet håller länge och blir härligt lyxigt till julens alla godsaker – som en skiva nykokt skinka med hemrullad senap, eller en skiva av en riktigt fin julost. Och om brödet skulle bli lite mjukt eller segt efter en tid i burken är det bara att torka på låg ugnsvärme en stund så kommer krispet tillbaka. / 36 BUFFÉ #11/2021
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att äta lite nyttigare, denna gång genom en härligt gyl
Buffé ICAs EGNA SIDOR En guidning till ICA Svenskt
växtbaserat, ICA Kökets bästa tips för julresterna och
Buffé SOFIAS SPANING Ta dessertfavoriten tiramisu
till nästa nivå och smaksätt den med choklad. Buffés