Buffé 1
Buffé NOVEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
Buffé FÖRSTA ADVENT SKÅLA IN DECEMBER
Buffé ANDRA ADVENT SMÅTT OCH GOTT Trevliga tilltug
g och snacks för alla smaker.
Buffé TREDJE ADVENT SÖTT PÅ ÖNSKELISTAN Inför Luci
a bakar vi allt från saffransdrömmar till italiensk pane
BAK Ingen (italiensk) jul utan panettone DEN SOM
NÅGON gång handlat i en italiensk delikatessbutik har garanterat sett dem, de stora röda eller blå kartongerna med gyllengul panettone inuti. Panettonen kommer från Milano i norra Italien och dess rötter går ända tillbaka till medeltiden – en teori är att den första panettonen blev till när en nunna blev så nervös över ett besök av en biskop att hon slängde ner alla fina råvaror hon hade i en enda bakform och rörde ihop. Alldeles oavsett sanningshalten i den skapelsehistorien så är det ett bakhantverk som är lika självklart på italienarnas julbord som vörtbröd eller klenäter är hos oss. TEKNISKT SETT ÄR panettone dock inte en kaka, utan ett jäsbröd på vetemjöl som blandas med ägg, socker, smör och massor av torkad frukt. Tack vare jäsningen får panettonen en luftig konsistens – tänk raka motsatsen till exempelvis britternas kompakta fruktkakor – men också en textur som håller länge. En traditionell panettone smakar faktiskt som bäst en vecka efter att den bakats och om den förvaras rätt kan den hålla i åtminstone en månad. I vårt recept har vi gjort en enklare variant på panettone som liknar en brioche. PANETTONE, LIKSOM SLÄKTINGEN pandoro från Verona, äts ofta med en klick mascarpone, eller så rostas den och serveras med chokladsås. Den presenteras också ofta precis som den är till antingen en frukostcappuccino eller ett glas mousserande vin. / ENKEL PANETTONE CA 12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 tsk finrivet apelsinskal 1 dl russin 1 dl kanderade hackade apelsinskal 1 /3 dl mörk rom eller apelsinjuice ½ dl mjölk 3 ägg ca 160 g 5 dl vetemjöl special 300 g ½ tsk salt 25 g färsk jäst ½ dl strösocker 150 g rumsvarmt smör 50 g hackad mörk choklad (70 %) 1 äggula 2 msk pärlsocker GÖR SÅ HÄR 1. Blanda apelsinskal, russin, kanderad apelsin och mörk rom i en skål och ställ åt sidan. Blanda mjölk och ägg i en köksmaskin med degkrok. 28 BUFFÉ #11/2021 2. Tillsätt mjöl, salt, jäst och socker och kör i ca 10 minuter till en fin deg som släpper från kanten. Tillsätt smöret lite i taget tills allt går ihop till en lös deg. Tillsätt russin- och apelsinskalsblandningen och chokladen och arbeta ihop tills allt är blandat. Häll ut degen i en bakplåtspappersklädd form ca 22 cm i diameter. Täck med fuktig kökshandduk eller plastfilm och ställ i kylen över natten eller minst 8 timmar. 3. Ta ut formen och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 2 timmar. Sätt ugnen på 200 °C. Blanda äggulan med 1 msk vatten och pensla kakan. Strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 45–55 minuter, känn med en sticka att kakan är klar. Låt svalna. TIPS! Servera gärna med en klick mascarpone eller rosta kakan och servera med chokladsås.
Buffé FJÄRDE ADVENT JULENS FÖRBEREDELSER Preppa ju
lbordet och få mer tid över till julmys! Vi guidar dig o
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att äta lite nyttigare, denna gång genom en härligt gyl
Buffé ICAs EGNA SIDOR En guidning till ICA Svenskt
växtbaserat, ICA Kökets bästa tips för julresterna och
Buffé SOFIAS SPANING Ta dessertfavoriten tiramisu
till nästa nivå och smaksätt den med choklad. Buffés