Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE ANNA HELLSTEN Skribent Med e
n förkärlek för allt från populärkultur till mat, i det här numret av Buffé guidar skribenten Anna oss till nyckelrecept för respektive adventsfi rande, läs mer på sidorna 14, 21, 28 och 36. Vill du ha mer matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. Julen 2021 kommer att bli den juligaste julen på väldigt länge. MINNS DU FÖRRA julen? Själv får jag faktiskt anstränga mig. Och när jag gör det dyker det upp luddiga bilder av en laptop i ett hörn i ett hem som var lika mycket kontor som bostad, via vilken vi försökte leka sällskapslekar och utbringa skålar med mor- och farföräldrar. Allt i ett fåfängt försök att låtsas att allt var som vanligt. Jag kommer ihåg en fl aska med handsprit mer central i köket än både glöggen och pepparkakshuset. Och jag minns en taxiförare som ringde nere från gatan och meddelade att han var framme med covidtestet precis när Karl-Bertil gjorde sin entré hos den där snookerspelande bankdirektören. JAG VET, DET kunde ha varit mycket värre. Men i vår privilegierade tillvaro var det ju inte alls såhär det skulle vara. Glöm och gå vidare. MYCKET TALAR NU för att julen 2021 kommer att bli den juligaste julen på väldigt länge. Vi älskar att få umgås som vanligt igen och under pandemin har vi blivit ännu mer intresserade av och ännu bättre på att laga mat. För att addera ytterligare pepp till den förväntan och förhoppning som redan bubblar har vi tagit fram recept som förhöjer stämningen från första advent och hela vägen fram till dopparedagen. För en sak är vi nog alla överens om; att den här julen kommer vi att vilja minnas. Trevlig läsning och god jul! Hur fi rar du advent? – Jag gör brandyspetsad glögg på äppelmust och eldar i kakelugnen. Vad är ditt bästa tips för att slippa stressa på julafton? – Fira med folk som har ungefär samma ambitionsnivå som du. Och gör bara rätter du faktiskt gillar! Ingen julbordspolis kommer och tar dig om du struntar i sillen, skinkan, gröten eller vad det nu kan vara. LENNART WEIBULL Fotograf Lennart är en av Sveriges främsta matfotografer och har för det här numret av Buffé fångat recept för hela julens fi randen som du hittar på sidorna 12–41. Hur fi rar du advent? – Adventsbak med barnen och glögg för att komma i julstämning. Vad är ditt bästa tips för att slippa stressa på julafton? – Vi firar med släkten och då kan man dela upp ansvaret så att alla får njuta mer. ICA-handlare i fokus JOAKIM SÖDERLUND ICA Kvantum Mirum Galleria, Norrköping Joakim började på ICA redan som 14-åring. Idag är han handlare för ICA Kvantum i Mirum Galleria, en butik med brett sortiment från världens alla hörn och stort fokus på färsk fi sk. FÖR ALLA Johan Lindberg, redaktionschef På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #11/2021 Hur förbereder ni inför julen? – Vi erbjuder allt man kan tänkas behöva inför jul och hela vägen fram till julafton. Vi har stor tillgång på varor, kunnig personal och gott om utrymme för att minimera julstressen. Vad i ert julsortiment är ett måste? – Produkterna från våra lokala producenter, bland andra Östgöta Senap, Östra Fornås Lantbruk och Glada Utegrisar! Ledare @tidningenbuffe
Buffé NOVEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
Buffé FÖRSTA ADVENT SKÅLA IN DECEMBER
Buffé ANDRA ADVENT SMÅTT OCH GOTT Trevliga tilltug
g och snacks för alla smaker.
Buffé TREDJE ADVENT SÖTT PÅ ÖNSKELISTAN Inför Luci
a bakar vi allt från saffransdrömmar till italiensk pane
Buffé FJÄRDE ADVENT JULENS FÖRBEREDELSER Preppa ju
lbordet och få mer tid över till julmys! Vi guidar dig o
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att äta lite nyttigare, denna gång genom en härligt gyl
Buffé ICAs EGNA SIDOR En guidning till ICA Svenskt
växtbaserat, ICA Kökets bästa tips för julresterna och
Buffé SOFIAS SPANING Ta dessertfavoriten tiramisu
till nästa nivå och smaksätt den med choklad. Buffés