Buffé 1
Buffé NOVEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
SMAK Rotselleri TIPS VEGANSK JULSKINKA AV ROTSELL
ERI 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN En grön julklassiker: Koka 2 finhackade schalottenlökar med 1 dl vitt matlagningsvin och 6 timjankvistar tills hälften av vinet återstår. Rör ner 1 dl olivolja och ½ tsk salt. Skala 1 rotselleri ca 800 g och skär skåror i ett rutmönster. Baka rotsellerin i mitten av ugnen ca 1 timme på 200 °C. Häll över lökoljan och baka rotsellerin ytterligare ca 1 timme. Ös då och då. Höj ugnstemperaturen till 225 °C. Mixa ½ kruka persilja och ¾ dl ströbröd till ett smul. Pensla 2 msk senap på sellerin och strö över persiljesmulet. Griljera i mitten av ugnen ca 10 minuter. FÖLJ MED PÅ en djupdykning i den smakrika rotsellerins värld och ta del av tips, kul kunskap och goda recept med rotfrukten i fokus. Extra gott att kombinera med rotselleri: Smör Nötter Rökt lax Grönmögelost FÖRVARA RÄTT I plast eller fuktig handduk i kylskåp. ALLT DU BEHÖVER VETA ROTSELLERIN ÄR EN gammal kulturväxt som tros vara en avkomma till den ståtliga bladsellerin, även om exakt härkomst är oklart. Den runda roten består av flera små rötter och har ett tjockt och knöligt skal som enklast skärs bort med kniv. Fruktköttet har en fast konsistens, gulvit färg och en utmärkande, något söt smak. I Sverige skördas rotfrukten i augusti och lagras fram till mitten av våren. Rotfrukten är vanligast förekommande i rätter som soppor och grytor, men äts även rå i exempelvis sallader. På senare år har rotsellerin även blivit en självklar komponent på de veganska julborden i griljerad kostym som ett växtbaserat alternativ till julskinkan. RECEPT Visste du att... … rotsellerin är en god källa till fibrer som behövs för att magen ska fungera och må bra? … rotfrukten kan malas och användas som krydda? … det krävs lite mark för att odla rotsellerin vilket gör den till en klimatsmart gröda? … de krispiga stjälkarna kan användas i matlagning precis som bladselleri? BAKAD ROTSELLERI I BRYNT SMÖR 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 rotselleri ca 800 g 2 msk olja ½ tsk salt 1 bananschalottenlök 1 vitlöksklyfta 50 g smör ½ dl finriven parmesan hackad persilja att strö över GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Skär bort rotfästet och skrubba rotsellerin helt ren från jord. Skär rotsellerin i ca 10 bitar, lägg i en ugnsform och blanda med olja och salt. Baka i ugnen ca 1 timme, tills den mjuknar. 2. Skala och skiva löken fint. Skala och finhacka vitlöken. Bryn smöret i en liten kastrull. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa på medelvärme tills de mjuknar. Skeda smöret över rotsellerin och strö över persilja och finriven parmesan. 9 BUFFÉ #11/2021
Buffé FÖRSTA ADVENT SKÅLA IN DECEMBER
Buffé ANDRA ADVENT SMÅTT OCH GOTT Trevliga tilltug
g och snacks för alla smaker.
Buffé TREDJE ADVENT SÖTT PÅ ÖNSKELISTAN Inför Luci
a bakar vi allt från saffransdrömmar till italiensk pane
Buffé FJÄRDE ADVENT JULENS FÖRBEREDELSER Preppa ju
lbordet och få mer tid över till julmys! Vi guidar dig o
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att äta lite nyttigare, denna gång genom en härligt gyl
Buffé ICAs EGNA SIDOR En guidning till ICA Svenskt
växtbaserat, ICA Kökets bästa tips för julresterna och
Buffé SOFIAS SPANING Ta dessertfavoriten tiramisu
till nästa nivå och smaksätt den med choklad. Buffés