Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 sköna thai-minnen BANANPANNKAKA Kans
ke mer för turister än så genuint thailändsk… Men vad gör det när det är löjligt gott. En smaksouvenir att minnas. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 4 stora, mogna bananer 1 dl riven kokos 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 dl socker 1 burk kokosmjölk (400 ml) + 1 dl vatten 2 ägg 50 g smör 3/4 dl råsocker färskpressad juice av 4 lime + finrivet skal av 2 smör till stekning av pannkakorna GÖR SÅ HÄR: 1.Rosta kokosflingorna gyllenbruna i en stekpanna. 2.Sikta mjölet genom en sil i en bunke. Blanda i socker och hälften av de rostade kokosflingorna. Tillsätt kokosmjölken och äggen. Vispa till en slät smet. 3.Stek ca 16 pannkakor av smeten i smör. Ta ca 1/2 dl av smeten till varje pannkaka. Lägg dem på en tallrik och täck med en kökshandduk under tiden bananerna tillagas. 4.Skär bananerna i tjocka, diagonala skivor. Stek dem gyllene runt om i smör på medelvärme. Strö över råsocker och stek tills det har smält. Häll på limejuicen. 5.Fördela bananer och sås på pannkakorna, garnera med finrivet limeskal. Servera gärna med vispad grädde eller glass. ANANAS- OCH KOKOSMILKSHAKE Mumsig snabbmixad milkshake, som gjord för att drömma sig tillbaka till vågornas skvalp och solvarma stränder. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) Lägg 1 burk väl avrunnen krossad ananas (425 g, eller ananasbitar från en liten färsk ananas), 2 dl kyld kokosmjölk, 1/2 liter vaniljglass, 2 tsk florsocker och färskpressad juice av 2 lime i en matberedare. Mixa hastigt till en nästan slät smet. Kör inte för länge, då blir shaken vattnig. Häll genast upp i glas, garnera med ananas och servera genast. Tips! Milkshaken kan frysas i portionsformar/glas. Låt tina en stund och ät som glass. »Thailändska desserter är ofta väldigt söta. Säkert för att de chiliheta rätterna bedövar smaklökarna.« Mikael Göransson, kock Smaker från nord till syd »Tom kha gai« och kyckling i grön curry känner många till när det gäller thailändsk mat. Men precis som i andra länder varierar användningen av råvaror, kryddor och inte minst hettan i rätterna beroende på var man beınner sig. –Länderna som gränsar till Thailand, som Burma, Laos och Kambodja, påverkar förstås matkulturen, säger kocken Mikael Göransson, som jobbat i både norra och södra Thailand. Matkulturen delas in i fyra regioner. I de centrala delarna, med Bangkok i centrum, märks inspiration från indiska och kinesiska kök, bland annat serveras mycket nudlar. Den kända räksoppan »tom yum kung« har också sitt ursprung i området. I jordbruksområdet Isan, i nordöstra Thailand, gäller het mat. Den kända chilistarka salladen, »som tam«, med grön, omogen papaya, har sitt ursprung här. I norra Thailands mer bergiga landskap är curryrätterna mildare än i andra delar av landet. Troligtvis hänger det till viss del ihop med det lite kyligare klimatet. I det varmare södra Thailand har chilihettans bakteriedödande eƒekt varit mer nödvändig i maten genom tiderna. I både norra och nordöstra Thailand är klibbigt ris ett givet tillbehör. Riset formar var och en med ıngrarna till små bollar som äts till bland annat grytor. I södra Thailand, mellan Andamanhavet och Thailandsbukten, präglas maten självklart av närheten till havet. Också det angränsande Malaysia infiuerar. Kycklingspett med jordnötssås är en vanlig rätt i området. Vissa anser att rätten från början är just malaysisk. BUFFÉ 1 • 2009 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40