Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 Vardagsgott med thai-touch Låt thai-
smaker pigga upp vardagsklassikerna. Röd curry hettar till stroganoffen. Lime och koriander kryddar pannbiffarna. Fisk- gratängen får rätta thai-touchen – med minimal arbetsinsats. RECEPT MIKAEL GÖRANSSON STYLING HELENA TÖRNBLOM EDSTRÖM FOTO PEPE NILSSON FISKGRATÄNG THAI Enklare tillagning får man leta efter. Grytbas på burk är en perfekt genväg till de thailändska smakerna. Läs mer om olika grytbaser på sidan 16. FÖR 4–6 PERSONER 2 paket frysta, tinade fiskfiléer, tex sej (à 400 g) 1 paket frysta wokgrönsaker (500–600 g) 1 burk thailändsk grytbas, tex Massamun (400 ml) 4 salladslökar salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Lägg (de tinade) fiskblocken i en ugnssäker form. Strö 1 tsk salt över fisken. Täck fisken med wokgrönsakerna. Fördela thai-grytbasen över. 3. Ställ in mitt i ugnen i 20 minuter. Strimla salladslöken fint och strö över. Servera med jasminris. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i grytbasen. Det bästa av två världar –Jag kan längta lika mycket efter stekt fläsk med löksås som efter en chilistark biffsallad, säger Mikael Göransson, kocken som skapat flera av recepten i detta Buffénummer. Uppväxt i Västerås med en svensk pappa och en thailändsk mamma tar han det bästa av två världar. Mikael har jobbat på restauranger både i Sverige och i Thailand. Det är intressant att jämföra köken. Trots att maten skiljer sig åt så mycket är grunden densamma–att hitta smakbalansen. I Sverige har vi till exempel socker, salt och ättika, i Thailand gäller palmsocker, fisksås och lime. KYCKLING MED HET DILLSÅS Dill trivs med thailändska smaker som kokosmjölk och sweet chili. FÖR 4 PERSONER 500–600 g kycklingfilé 1 gul lök 1 morot (ca 70 g) 3 msk vetemjöl 5 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning 1 liten burk kokosmjölk (165 ml) 1 msk ättiksprit (12%) 2 msk sweet chilisås 1 1/2 dl hackad dill smör, salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skiva lök och morot tunt. Skär kycklingen i 2 cm breda strimlor. 2. Stek kyckling, lök och morot i 2 msk smör i 3–4 minuter. Strö över mjölet. Tillsätt vatten och buljongtärning. Rör om. Låt koka ca 5 minuter. 3. Blanda i kokosmjölk, ättika, sweet chilisås och 1/2 tsk salt. Tillsätt dillen strax före servering. Servera med pressad potatis. FÖR ALLA? Äggfri. Gör glutenfri: red med majsstärkelse, Maizena, i stället för vetemjöl. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. BUFFÉ 1 • 2009 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40