Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 Matnyttigt från ICA • Kundkontakt 02
0-833333 • kundkontakt@ica.se • www.ica.se Hemma hos ICAs ICA Kökets chef, Helen Rundqvist, har två inspirationsplatser. En hemma och en på jobbet. Många år framför spisen har lärt henne smarta sätt att hålla ordning på alla ingredienser. Matnyttigt tog en titt i hennes skafferilådor. TEXT MAGDALENA SEKKENES FOTO MAGNUS GLANS Med två yrkesarbetande kockar och två tonåringar som passerat makaronistadiet är skafferiet, eller snarare utdragslådorna, hemma hos familjen Rundqvist bunkrade med måltidsmöjligheter lite utöver det vanliga. –Eftersom det finns ett stort matintresse i vår familj provar vi gärna alternativ till klassiska basvaror som ris och spagetti, säger Helen. Fast egentligen är det inga konstigheter. Har vi olika sorters bönor, kikärter, krossade tomater, kryddor, lök och sweet chili hemma går det alltid att laga en enkel och god måltid när vi är hungriga. Och buljong! Den är viktig i kombination med kryddor. Särskilt höns- och grönsaksbuljong. För att hålla ordning på matintresset har man valt att förvara alla basvaror i lådor utifrån familjens måltider och hur man använder ingredienserna. Frukost- och mellislådan är central, och under den finns lådan för basvaror. Vid sidan av spisen finns lådan med konserver och smaksättare till den varma maten. Bönor och salladsfavoriten, matvete, förvaras under bänken där man skär grönsaker. –Vårt kökssystem underlättar för oss att tänka alternativ och enkel variation på vardagsmaten. Mat är ju roligt, säger Helen Rundqvist och understryker fördelen med att allt är väldigt överskådligt. Nu ser man till exempel alla roliga nötter i melliskorgen. –I mellislådan ska det alltid finnas något gott för den som är sugen och vill hålla blod- sockerhalten på en jämn nivå, säger Helen. Steg två i kökssystemet är att hålla rent och snyggt mellan burkar och paket. Inga brödsmulor och riskorn som ligger och dräller, tack! –Egentligen vill vi förvara all mat i sina ursprungsförpackningar, där finns ju både recept och vettig information. Moderna förpackningar är ju också återförslutningsbara. Men de som smular ner och läcker, till exempel knäckebröd och mjöl, har vi alltid i stängda påsar eller i stora burkar. De torrvaror vi häller över i burkar har tillagnings- och portionsanvisningar på undersidan av locket, avslutar Helen. Det här gör ICA Köket för dig • Skapar och kvalitetssäkrar alla matrecept från ICA, till exempel de recept du hittar i butik och på ICA.se. • Tar fram tillagningsanvisningar och portionsangivelser på ICAs nya och befintliga varor. Så fort det kommer en ny produkt eller något ändras testar ICA Köket att anvisningarna stämmer. • Står för kunskapsexpertis till ICAs kundkontakt som svarar på dina frågor om mat och matlagning. • Kvalitetstestar och godkänner ICAs köksredskap. • Är med och utvecklar nya färskvaror och spännande sortiment. ICA Kökets chef, Helen Rundqvist, berättar om familjens system hemma i köket. Smaksättningskorgen är lätt att lyfta upp på bänken. 34 BUFFÉ 1 • 2009 Förberett för smoothie! Euroshopper frysta hallon är en av familjen Rundqvists vardagsfavoriter.
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40