Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Populärt med matkurser SÖTSTARKT CUR
RYFLÄSK Skär 500 g färsk skinka (eller annat magert fläskkött) i 2 cm stora bitar. Stek köttet i 2 msk rapsolja tillsammans med 1–2 msk röd currypaste. Tillsätt 1 burk kokosmjölk (4 dl), 1 msk färskriven ingefära, 2 msk färskpressad limejuice, 2 msk socker och 1 tsk salt. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter eller tills köttet är färdigt. Tillsätt 1 påse bladspenat (70 g) och låt koka ytterligare 1 minut. Servera med jasminris och gärna ananas i bitar. Den som är intresserad av att lära sig mer om thailändsk matlagning på semesterresan har goda möjligheter. Matlagningskurser finns det gott om – och de är populära bland thailändarna också. Vår medarbetare Per-Magnus Persson har besökt en av dessa skolor: Isaan House i Bangkok. »Kursen börjar med att ingredienserna i små burkar ställs fram. Det luktas och pratas om de olika smakerna, och samtliga rätter förbereds innan vi går in i köket och börjar laga den första rätten: ’gaeng kheow wan gai’, grön kycklingcurry. Hela tiden ınns Bui, som äger Isaan House, med och visar och förklarar. Maten är specialiserad just från Isaan, den nordöstra delen av Thailand. Den karaktäriseras Lär dig laga mat i… …Ko Samui På Ko Samui ligger Samui Institute of Thai Culinary Arts, ett center för thai-matälskare, där både professionella kockar och amatörer kan lära sig mer om thai-köket. Fruit carving finns som särskild kurs. www.sitca.net …Chiang Mai På Chiang Mai Thai Cookery School kan man lära sig laga mat av en thailändsk tevekock och hans fru, i trevliga lokaler med öppet kök ut mot grönskan. Från amatör- till kocknivå. Även färdiga paket med boende och kurs. www.thaicookeryschool.com …Bangkok Du som bara nöjer dig med det bästa kan lära dig laga mat på ett av Bangkoks äldsta och allra finaste hotell, the Oriental. Fantastisk hotellmiljö där man hör historiens vingslag och där språkkunskaper och pedagogik är på topp. www.mandarinoriental.com I Bangkok ligger också Baipai, där man kan lära sig laga mat i en lite mer avslappnad hemlik miljö, på engelska. www.baipai.com av att vara välkryddad, men Bui försäkrar att man kan minska på kryddningen och ändå få fram härliga smaker. En typisk rätt från regionen är ’som tam thai’, grön (omogen) papayasallad, se en variant med morot på sidan 10. Bui arrangerar kurser för både turister och lokala storstadsbor. Idag när jag är här får Ann från Bangkok en undervisning i fyra kända thairätter. Det är förutom papayasalladen och den gröna kycklingcurryn: ’tom yam goong’ (het räksoppa) och ’pad thai goong sod’ (stekta risnudlar med räkor). När rätterna är klara får vi sätta oss ner och njuta av dem – och det smakar härligt även om Bui inte sparat på kryddningen… Och Ann säger att hon fått nya knep och råd för att göra sin matlagning mer spännande. Recepten bredvid är tolkningar av rätter som lagas på Isaan House – med lagom kryddning!« Matlagningskurser finns på flera ställen i Thailand. När solbrännan flagat av har man i alla fall kvar kunskapen om hur man gör en perfekt »pad thai«. Ms Sireerag Klinio, eller Bui som hon även kallas, är ägare till Isaan House. Hon håller även i matlagningskurserna. BUFFÉ 1 • 2009 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40