Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Öliv med ekostil Lev som lyx-Robinso
n på eko-ö. Här är inte lyxen luftkonditionering och paraplydrinkar, utan möjligheten att vandra på vit sand, kilometer efter kilometer, och bo nära djuren i öns lilla djungel. Ön Koh Phra Thong (Golden Buddha Island) strävar efter att vara ett ekologiskt hållbart resmål. www.goldenbuddharesort.com Djungeltrekking Snöa inte in på sand och hav. Thailand har också fantastiska djungelområden, och inte bara uppe vid Chiang Mai. Kao Sok heter en nationalpark som ligger strax innanför det populära Kao Lak på västkusten. Där finns vandringsleder för alla, ett fantastiskt djur- och växtliv och en sötvattenssjö med sina alldeles speciella förutsättningar. Här kan du bo uppe i träden eller på flotte på sjön. Eller i vanligt hus om man föredrar det. www.khaosok.com JORDNÖTSOLJA SKRAPA INGEFÄRAN Skrapa bort skalet på knöliga ingefärsbitar med en tesked. Mycket lättare än att använda potatisskalare eller kniv. I det thailändska köket steker man oftast i jordnötsolja, som klarar höga temperaturer. Här hemma är rapsolja ett bra alternativ. Undvik att steka i sesamolja, den ska användas sparsamt som smaksättare i slutet av tillagningen. Mättande kokos Mättat fett har vi lärt oss att vi Recept från läsare SESAMDRESSADE GRÖNA BÖNOR Bufféläsaren Jonna Garphult gillar mustiga thai-grytor. Men en fräsch sallad till vill hon ha, som här med sesamdressade haricots verts. Blanda 3 msk ljus soja, 1 msk risvinäger, 1 msk sesamolja, 3 msk neutralt smakande olja (tex rapsolja), 1 msk honung, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 cm riven färsk ingefära och 2 msk färskpressad limejuice. Låt dressingen dra en kvart. Rosta 2 msk sesamfrön i en torr stekpanna. Koka ca 300 g haricots verts knappt mjuka och låt dem rinna av. Lägg dem på ett stort fat, häll dressing och frön över. KOKOS- OCH LÖKSOPPA Jane Käll från Norrköping besökte ön Koh Jum för några år sedan. Där åt hon flera gånger en fantastiskt god kokossoppa med mycket lök i. Väl hemma experimenterade hon fram sin egen variant. Skala, halvera och skiva 2 gula lökar. Skala och hacka 1 vitlöksklyfta. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja så att den blir glansig, ca 10 minuter. Häll över 1 burk kokosmjölk (400 ml) och 1 hönsbuljongtärning. Koka upp och låt koka 20 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med 1 krm svartpeppar och 2 msk färskpressad limejuice. Toppa med skalade räkor och gärna några strimlade blad citronmeliss. Bra ord på resan Hej! – Savadii kaa/kapp (beroende på om det är en kvinna/man som säger det). Hur mår du? – Kun sabai dii ruu? Jag mår bra! – Sabai dii! Tack – Kapp kunn kaa/krapp Var så god – Mai penn rai Inte starkt – Mai pett Jag mår inte bra – Mai sabai Mycket gott! – Aray mack mack! Mycket starkt! – Pett mack mack! Ont i magen – Puad tong Chili – Prick ska äta mindre av eftersom det kan höja kolesterolhalten hos många av oss och därmed öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Kokosfett innehåller en stor andel mättat fett. Men just kokosnötens mättade fett består till största delen av fettsyran laurinsyra. Denna fettsyra höjer visserligen det onda kolesterolet (LDL) mest av alla de mättade fettsyrorna, men den höjer också det goda kolesterolet (HDL) mest, så den negativa effekten blir inte så stor. Kokosfettet sänker däremot inte kolesterolvärdet, så använd det i måttlig mängd. Fisk – Pla Fisksås – Naam pla Fläskkött – Moo Grönsaker – Phak Is – Naam keng Kokosnöt – Maa prao Kyckling – Kai Nudlar – Senn Nötkött – Neua Ris – Kaa Räkor – Kung Sallad – Yam Satay – Grillat kött i jordnötssås Vatten – Naam Salt – Khem Starkt – Pett Surt – Briaw Sött – Wahn (obs – andra stavningar kan förekomma) BUFFÉ 1 • 2009 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40