Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 Liten guide till asiatiska kryddor &
smaksättare NÄSTAN KLAR KAFFIRLIME-BLAD säljs som torkade hela eller krossade blad. Smaken påminner om lime och kryddan används på samma sätt som lagerblad i tex grytor och soppor. Ger thailändskt stuk åt maten. FÄRDIGA GRYTBASER Thai röd curry, Santa Maria, är ett torrt pulver som ger karaktäristisk smak åt tex grytor. Hållbart och bekvämt att ha hemma. Fräs gärna pulvret i rapsolja med finhackad schalottenlök och torkade örter efter tycke och smak, pudra med lite socker och salt. Kyl ner och blanda med gräddfil – det blir en annorlunda och himmelskt god dipp till grönsakerna eller chipsen. Hot Chilli Flakes från Santa Maria är grovkrossad torr chili, användbar i de flesta sammanhang där man söker sting, men var försiktig och smaka dig fram. Torkad koriander på burk, Santa Maria, fungerar som ersättare till den färska kryddan. Tillsätt den mot slutet av matlagningen så kommer den bäst till sin rätt. Inlagd koriander från Blue Dragon och Lemon Grass från Santa Maria är båda två burkade blöta kryddor att använda i stället för färska. Läs mer om koriander på sid 19. Minced Ginger från Blue Dragon är syltad och mixad ingefära, men samma företag har även skivad, inlagd ingefära på burk. Båda används som alternativ till färsk ingefära. Tänk på att båda produkterna har ett tydligt drag av ättika eftersom de är inlagda. Prova dig fram till rätt smak. Sataysåsmix från Ying är torra varianter av jordnötssås att blanda ut med kokosmjölk. I en sort ingår även marinad till grillspetten. Torra kryddmixer är också bekvämt i matlagningen. Från Santa Maria finns ett flertal varianter: Paneng Red Curry Spice Mix, Green Curry Spice Mix, Yellow Curry Spice Mix ,Tom Kha Galangal Coconut Soup Mix som alla ska blandas med kokosmjölk och kött. Lime Wok Spice Mix, Chicken Thai Wok Spice Mix och Veggie Wok blandas med vatten och grönsaker och ev kött. 16 BUFFÉ 1 • 2009 på konservburk är en bekväm produkt att ha hemma. Bara öppna och värma med det man vill ha i. I flera av burkarna ingår bambuskott, lite potatis eller pumpa. Den som vill, och törs, kryddar vidare på egen hand. Alla, med ett undantag, är helt vegetariska och innehåller alltså inte ens fisksås. I ICA:s eget sortiment finns fortsättning THAILANDS CURRYPASTER ska inte förväxlas med de indiska sorterna. Vanligast bland de thailändska är de röda och gröna. De innehåller limeblad, galangal, schalottenlök, vitlök, fisksås, torkade räkor, korianderrot, korianderfrön, peppar, salt och olja. Grön curry är i regel starkare än den röda. Gul currypaste kan finnas i välsorterade butiker. Den är som namnet antyder gulare i färgen och för- utom chili kryddad med bland annat citrongräs, koriander, limeblad, kummin, kanel och muskot. Paneng Curry Paste är en rödgul stark currypaste med syrligt inslag. Tom Ka Paste är snarlik grön curry i smaken, men den innehåller fler ingredienser så att man snabbt och enkelt kan laga tex den heta tom ka gai-soppan med kyckling och kokosmjölk. Gemensamt för pasterna är att de för att bättre komma till sin rätt först kan fräsas med olja en stund. Därefter tillsätter man ev Röd Curry & Pumpa, Paneng Curry, Massamun Curry samt Grön Curry med bambuskott. I Mrs Cheng’s sortiment finns Thai Massaman Curry, Green Curry samt Thai Satay i både en mildare och en hetare variant. Grytbaser i form av sk stir fry-såser finns på glasburk. Blue Dragon har tex Satay Sauce och Thai Red Curry Sauce – men den senare innehåller fisksås. kokosmjölk, grönsaker, kött etc. En skvätt kvar i burken? Prova att fräsa i olja, låt svalna och blanda därefter med yoghurt eller crème fraiche till en sås att servera till ugnsbakad fisk. En vanlig remouladsås blir till thai-remoulad med lite röd currypaste i. Räkpaste påminner om fisksås, men i betydligt mer koncentrerad form. Denna är gjord av jästa, torkade räkor. Inget att släppa lös hursomhelst i kylskåpet – kräver riktigt tät burk, och möjligen en viss tid och träning för tillvänjning. Fräs den i lite fett för bästa resultat. Prova att laga räkris genom att fräsa lite paste med finhackad schalottenlök i lite olja och stek därefter det kokta riset i detta. Tamarindpaste är en klassisk krydda i Thailand. Bortse från doften och smaken direkt ur burken, den gör sig utomordentligt bra tilllagad där man söker syrlighet. Det är tex tamarind som ger HP-sås sin syrlighet. Använd tamarind i maträtter med kyckling, fisk och skaldjur i stället för citron eller lime, men undvik den i desserter. Prova thai-pocherad fisk: tillsätt tamarind, vitlök, lök och chili i vätskan som fisken ska pocheras i. Kapraw Paste från Santa Maria är en spännande kryddblandning i olja med ordentlig hetta gjord av hackad thai-basilika, som har en härlig lakritston, chili, vitlök mm. Ger fin karaktär åt tex köttfärsen till spagettin. Mycket gott även i kycklingwoken och i den gröna currygrytan. Anna & Micke har koll Frilansjournalisten Anna Förster och kocken Mikael Göransson har gjort en grundlig inventering av butiksutbudet av asiatiska kryddor, såser och paster. OBS! Alla produkter som redovisas här finns givetvis inte i alla butiker – men det mesta går att beställa av din handlare. KONCENTRERAT GOTT & BLANDAT
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40