Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 thai-plock Citrondoftande strån Färs
kt citrongräs ingår i många thailändska rätter. Banka på strået, till exempel med en kastrull, för att frigöra de goda citronaromerna. VÄLJA NUDLAR Breda eller smala, runda eller platta, glas eller ris? Det finns en uppsjö av nudlar att välja mellan. Tillagningen av nudlar varierar. Vissa blötläggs bara i hett vatten, andra kokas hastigt. I Thailand serveras nudlar ofta stekta. Skölj i så fall av dem i kallt vatten efter blötläggning eller kokning och låt dem rinna av väl före stekning. Risnudlar görs, som namnet antyder, av ris och blir nästan genomskinliga när de tillagas. Glasnudlar görs av mungbönsmjöl och får också ett genomskinligt utseende. Äggnudlar baseras på mjöl och ägg och påminner mer om pasta i konsistensen. SOME LIKE IT HOT Olika chilisorter används i thailändska rätter. Generellt gäller att ju mindre frukt, desto starkare är den. Chilihetta mäts enligt en speciell skala, scoville. Sorten prik kee noo, även kallad thai-chili, ligger på 50000–100000 scoville. Spansk peppar, som är den mest förekommande i svenska butiker, har en styrka på 2500–5000 scoville. Koriander i olika former Färsk koriander används flitigt i de flesta av världens kök och har nu också börjat bli allt vanligare i Sverige. I torkad form finns både torkade blad och frön som är malda. Torkade blad kan till viss del ersätta färsk koriander. Fröna däremot har en annorlunda smak. Öppna påsen, blunda och dofta. Känn efter om den kanske kan passa i din sås eller marinad. Mortla den gärna tillsammans med finhackad vitlök och blanda med ostronsås. Det blir en underbar marinad som kan användas till att pensla kött eller fisk med före ugnsstekning. Korvmojen blir thai-kiosk Pad thai och röd currybiff tar upp kampen med tunnbrödsrullen och calzonen. På allt fler orter i Sverige dyker rätt oansenliga kiosker med thai-take away upp och ger pizzeriorna och korvmojerna en kryddstark match i slaget om snabbmatskunderna. Med tanke på att över 350000 svenskar varje år besöker Thailand är det inte konstigt att thai-maten blivit så populär. Namn som Viking Thai och Wokstugan visar väl att thai-kioskerna är välintegrerade i den svenska myllan. LIME OCH KAFFIRLIME Torkade eller färska limeblad ger smak i många soppor och grytor. Bladen kommer från kaffirlimefrukten, en knölig släkting till den lime som finns i svenska butiker. Rivet limeskal ger inte samma smak som limeblad men kan vara en nödlösning om man inte hittar bladen. Limejuice ingår ofta i thai-recept – räkna med att varje frukt ger ca 2 msk färskpressad juice. 24 BUFFÉ 1 • 2009
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40