Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 vardagsgott THAI-PANNBIFFAR Pannbiff
ar med härligt kryddrag. Justera hettan i såsen med mer eller mindre grön currypaste. FÖR 4 PERSONER 500 g nötfärs 3 msk ströbröd 1 1/2 dl mjölk 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 2 tsk torkade, krossade limeblad el 4 hela 1 msk malen koriander 1 ägg SÅS 1 msk grön currypaste 2 1/2 dl matlagningsgrädde 2 msk konc kalvfond 1 msk majsstärkelse (Maizena) smör, salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter. Skala och finhacka löken. Stek den på svag värme i lite smör. 2.Skala och finriv vitlöken. Smula limebladen om de är hela. Blanda färsen i mjölk- och ströbrödsblandningen. Tillsätt vitlök, koriander, limeblad, lök, ägg, 2 tsk salt och 1 krm peppar. 3.Forma 8 pannbiffar av färsen och stek i 2 msk smör, ca 4 minuter på varje sida. 4. Fräs currypasten i en kastrull i lite smör. Tillsätt grädde och kalvfond, koka upp. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Tillsätt under omrörning. TIPS FÖR BRÅTTOMFOLKET! Köttsoppa på minuten Ge en klassisk svensk köttsoppa på burk ny smak på nolltid. Fräs 1–2 msk röd currypaste i lite olja i 1 minut. Häll på en burk färdig köttsoppa (ca 500 g) och 5 dl vatten. Koka upp och smaka av med färskpressad limejuice. Lägg ev till torkade limeblad och skivad ingefära. Låt småkoka ca 5 minuter. Salta och peppra. Servera gärna med frästa sockerärter eller en fräsch gurksallad, se sidan 9. FÖR ALLA? Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd. STROGANOFF À LA THAI Falukorven i en upphottad stroganoffvariant. FÖR 4 PERSONER 500 g falukorv 1–2 gula lökar 2 1/2 dl matlagningsgrädde 2–3 msk tomatpuré 1 msk röd currypaste 1/2 kruka persilja smör, salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och grovhacka löken. Skär falukorven i cm-tjocka strimlor. Stek lök och falukorv i lite smör. 2. Tillsätt matlagningsgrädde, tomatpuré och currypaste. Koka på svag värme i ca 5 minuter. Strö över finhackad persilja. Servera med ris eller potatis. FÖR ALLA? Gluten- och äggfri, men kontrollera innehållet i korven. Gör laktosfri: använd laktosfria grädd- och matfettsprodukter. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot havrebaserad gräddersättning och mjölkfritt matfett. 20 BUFFÉ 1 • 2009
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40