Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 thai-plock TEXT ANNA FÖRSTER, ANNA G
IDGÅRD, LINA WALLENTINSON, ELLINOR JIDENIUS & PER-MAGNUS PERSSON FOTO PER-MAGNUS PERSSON & ELLINOR HALL KYCKLING I GRÖN CURRY Strimla 500 g kycklingfilé. Skala och hacka 2 vitlöksklyftor. Skär 1/2 aubergine (ca 200 g) i bitar. Fräs 2 msk grön currypaste i 2 msk rapsolja 1 minut. Tillsätt kycklingen och låt bryna 2 minuter. Tillsätt aubergine och vitlök och fräs ytterligare någon minut. Häll på 1 burk kokosmjölk (4 dl), 2 msk asiatisk fisksås och 2 tsk farinsocker och låt koka 5 minuter, eller tills kycklingen är färdig. Smaka av med 2 tsk färskpressad limejuice. Strö hackad koriander eller thai-basilika över och servera med ris. HET RÄKSOPPA Koka upp 1 liter vatten med 2 hönsbuljongtärningar. Strimla nedre delen av 2 citrongrässtjälkar fint. Skala och skär en bit ingefära (ca 5 cm) i tunna skivor. Tillsätt citrongräs, ingefära och 8 kaffirlimeblad (eller rivet skal av 1 lime, eller 2 msk smulade torkade) i buljongen, koka 3–4 minuter. Sänk värmen. Blanda i juice av 1 citron, 2 msk asiatisk fisksås, 1 msk socker och 1/2–1 msk röd currypaste. Rör om och låt sjuda 1 minut. Tillsätt 100 g champinjoner skurna i kvartar. Låt koka 2 minuter. Blanda i 400 g skalade räkor och låt sjuda 1 minut. Strö hackad koriander över soppan och servera med limeklyftor och färsk strimlad chili för mer hetta. STEKTA NUDLAR Koka ca 300 g äggnudlar enligt anvisning på förpackningen. Spola i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. Blanda 2 msk socker, 2 msk asiatisk fisksås och 2 msk färskpressad limejuice i en skål. Fräs 2 hackade vitlöksklyftor, 1/2 strimlad purjolök och 150 g böngroddar i 2 msk rapsolja i en stekpanna eller wok. Knäck 2 ägg i pannan och rör runt medan äggen stelnar. Häll fisksåsblandningen över och blanda väl. Tillsätt nudlarna och rör runt. Strö hackade, rostade jordnötter, strimlad salladslök och torkad eller färsk strimlad chili över vid servering. DRINK MED STRANDKÄNSLA… En drink med smak av kokos för snabbt tankarna till Thailands stränder. Kokosdryck ingår ofta tillsammans med ananas och banan i exotiska juiceblandningar och finns att köpa i välsorterade butiker. Blanda 1 dl färskpressad apelsinjuice, 1/2 dl exotisk juiceblandning med kokos, 1 msk färskpressad limejuice och 2 msk ljus eller mörk rom. Häll upp i ett glas och fyll på med is. 22 BUFFÉ 1 • 2009 Lek med grönsaker Om man bor i Thailand och vill bli en fin dam ska man kunna förvandla en kålrot, pumpa eller rödbeta till en dahlia. Redan på hemkunskapen, som i praktiken är ett slags slöjd, lärs tekniken ut. På restaurangskolor finns fruit carving som en egen del jämte uppläggning och dekoration. Men det är bara kvinnor som sysslar med det. Somphit Hagström har hållit på med fruit carving sedan barnsben. Hon har tävlat och även suttit i juryn i tävlingar. Sedan Somphit kom till Sverige 1987 har hon haft många kurser, och det roliga som kursdeltagare är att man faktiskt lär sig ganska fort. Med den speciella lilla kniven, som är spetsig och otroligt vass med ett enkelt plastskaft, går det på några timmar att få in snitsen riktigt bra. Första uppgiften är att göra en ros av tomat och sedan en tulpan av paprika. Sedan blir det mer avancerade arbeten; tunna morotsskivor som blir vackra utsirade blad och som avslutning: dahlian! LAGA THAI PÅ HEMMAPLAN De flesta studieförbund har kurser i thailändsk/asiatisk matlagning. Gå in på respektive hemsidor och leta upp din ort, så ser du vad som finns att välja på. Medborgarskolan har kurser i både thailändsk matlagning och fruit carving, men även ABF, Folkuniversitetet och Studieförbundet vuxenskolan har thailändsk och asiatisk matlagning i sitt utbud.
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40