Buffé 1
Krispigt värre! Lägg grönsakerna i isvatten så bl
ir de extra crunchy. Solstänkt! SNABBGRAVAD TATAKI-LAX På japanska betyder tataki att hastigt ge fi sken en tillagad yta runt om. FÖR 4–6 PERSONER 500 g laxfilé utan skinn 2 msk salt 2 msk strösocker 1 dl japansk soja 1 rabarberstjälk ½ fänkål 1 dl majonnäs 1 tsk finriven ingefära körvel till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda salt, socker och soja i en liten kastrull. Koka upp. Låt svalna helt. 2. Häll vätskan i en plastpåse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in vätskan. 3. Lägg påsen på ett fat i kylen 4 timmar. Vänd efter halva tiden. 4. Dela rabarbern i tre lika långa delar och hyvla dem sedan tunt på längden, gärna med hjälp av en mandolin. Hyvla sedan fänkålen tunt och lägg tillsammans med rabarbern i en skål med isvatten. 5. Blanda majonnäsen med ingefäran. 6. Ta ut laxen ur lagen och torka den torr. Skär fi skbiten längs med i två lika stora delar. 7. Stek/halstra laxen hastigt i en het panna på båda sidor, eller bränn av runt om med en gasbrännare. 8. Lägg de hyvlade grönsakerna på hushållspapper och låt rinna av. 9. Skiva laxen tunt. Lägg skivorna på ett fat. Klicka över majonnäsen. Toppa med rabarber, fänkål och körvel. (Tänk på att inte spara överbliven lax. Snabbgravningen går inte igenom som en vanlig gravning, så därför ska laxen behandlas som rå.) FRANSK POTATISSALLAD MED DRAGON Rostad färskpotatis i en dressing med kapris, örter och senap. FÖR 4–6 PERSONER 1 kg färskpotatis ½ dl kapris 3 schalottenlökar 2 msk rödvinsvinäger 1 msk dijonsenap ½ dl hackad bladpersilja 2 msk hackad dragon olivolja, rapsolja salt, flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skrubba potatisen. Dela den på hälften och lägg på en bakpappersklädd plåt. 3. Blanda potatisarna med 2 msk olivolja, ½ tsk fl ingsalt och ½ krm peppar. Ställ in i mitten av ugnen 20 minuter. Strö över kaprisen och ställ in ytterligare 5–10 minuter, tills potatisen är mjuk och fått fi n färg. 4. Skala, dela och fi nhacka schalottenlöken. 5. Vispa ihop vinäger och senap i en bunke. Tillsätt 1 dl rapsolja, lite i taget, under fortsatt vispning. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. 6. Blanda den ljumna potatisen, hackad lök, persilja och dragon med vinägretten. 7. Lägg upp potatissalladen på ett fat. B UFFÉ 6– 7 • 2016 13