Buffé 1
r E a HÖJDAR Bygg på höjden! Imponera med en lyxi
g »layer cake« full med syrliga och söta sommarsmaker. tårtan Av Sofi a Nilsson Foto Lennart Weibull MIDSOMMARTÅRTA MED VIT CHOKLAD & LEMONCURD Vallmofrön ger tårtbottnarna det lilla extra. Varva med vit chokladpannacotta, fl ädermarinerade jordgubbar och citronkräm. GER CA 15 BITAR 250 g rumsvarmt smör 4 dl strösocker 4 stora ägg 7 ½ dl vetemjöl (450 g) 1 ½ tsk bakpulver 1 ½ tsk bikarbonat 2 krm vaniljpulver 2 msk vallmofrön 1 ½ msk finrivet citronskal 4 dl rumsvarm mjölk (3 %) färska bär, ätbara blommor, myntablad och florsocker till garnering VIT CHOKLADPANNACOTTA 4 gelatinblad 8 dl vispgrädde 400 g hackad vit choklad 1 krm vaniljpulver LEMONCURD 1 gelatinblad 2 msk finrivet citronskal 1 dl färskpressad citronjuice 1 ägg 2 äggulor 2 dl strösocker 100 g smör FLÄDERMARINERADE JORDGUBBAR 3 dl färska jordgubbar 1 dl konc fläderblomssaft steg för steg GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smörj och mjöla tre formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 3. Vispa ihop smör och socker hastigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. 4. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och vallmofrön i en bunke. Rör ner mjölblandningen, citronskal och mjölk i vispet. 5. Vispa ihop på låg hastighet till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. 6. Grädda en åt gången mitt i ugnen ca 30 minuter (eller alla tre på varmluft), 150 °C. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt. 7. Vit chokladpannacotta: Lägg gelatinbladen i blöt i lite vatten. 8. Värm grädden (koka inte). Ta från värmen och rör ner gelatinblad och choklad. Rör till en slät smet. Sila. Låt stå i kylen minst 6 timmar. 9. Lemoncurd: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. 10. Blanda alla ingredienser utom smör och gelatin i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. 11. Ta från värmen, rör ner gelatinbladet. Tillsätt smöret, lite i taget under omrörning. Sila och låt svalna. 12. Flädermarinerade jordgubbar: Skiva jordgubbarna och blanda med fl ädersaften. Ställ svalt. 13. Montering: Vispa pannacottan luftig och fast med en elvisp. Fyll i en spritspåse, gärna med rund tyll. 14. Skär ev till bottnarna om de är ojämna (se bild nedan). Lägg en botten på ett tårtfat. Spritsa pannacottan längs bottnens kanter (se bild nedan). Fördela de marinerade jordgubbarna i mitten. Spritsa kräm ovanpå och jämna till med en palett. 15. Lägg på den andra bottnen och tryck till försiktigt så att tårtan blir stabil. Spritsa pannacotta längs kanterna. Fördela lemoncurden i mitten till ett jämnt lager. 16. Lägg på sista bottnen och tryck försiktigt. Spritsa pannacotta längs kanten och i mitten. Bred till ett jämnt lager. Bred resterande pannacotta runt tårtans kanter och jämna till med en palett. 17. Garnera med bär, blommor och mynta. Pudra över fl orsocker. 18 B UFFÉ 6– 7 • 2016 ! m t t m å o s t sd e till mi m