Buffé 1
Kex & kola i glas Via hashtaggen #buff etipset på
Instagram tipsar @elinaellas om sin supersnabba dessert i glas. Mixa 8 digestivekex och blanda med 25 g smält smör. Tryck ut i bottnen på 4 glas. Ställ i kylen minst 30 minuter. Fördela 1 ½ dl karamelliserad mjölk/dulce de leche och 3 dl vispad grädde över. Toppa med skivade jordgubbar och hackad daim. Bär & bakat! Det är nu det händer... Sommarens söta bär mognar ett efter ett, och frukter som melon, persika och nektarin smakar som mest. Skörda vilt från naturens skafferi – det ska jag! Foto & styling Eva Hildén → Skicka gärna tips till mig: sofi a.nilsson@otw.se eller ta en bild på ditt tips och hashtagga #buff etipset på Instagram. Publicerade bidrag får boken »Safta och sylta« av Malin Landqvist (Bonnier Fakta). Vattenmelonpizza Barnens snyggaste kalastårta är barnsligt enkel, hälsar Anna Virhammar Finbom i Skövde. Garnera en 3–4 cm tjock skiva vattenmelon med frukt och bär, t ex skivad kiwi, persika/nektarin och blåbär. Ringla över smält choklad och strö ev över hackade nötter. Skär sedan melonskivan i bitar in mot mitten, som »pizza-slices«. »Mät temperaturen på sylt och marmelad för att få rätt konsistens. Sylt ska ha en temperatur på 105–106°C och marmelad 107–108°C.« Saxat ur boken »Safta och sylta« av Malin Landqvist (Bonnier Fakta) HEMGJORD LIMONCELLO Med grappa som bas blir den italienska citronlikören en riktig höjdarsnaps till midsommarsillen, eller bjud traditionellt som digestif! Skär bort det yttersta skalet från 6 ekologiska citroner med en potatisskalare, utan att det vita kommer med. Dela citronerna och pressa ut juicen, det ska bli ca 3 dl. Lägg skal och juice i en stor bunke. Tillsätt 4 dl ljus grappa eller vodka och 2½ dl strösocker. Rör tills sockret löses upp. Täck över. Låt stå i rumstemperatur 3 dagar. Sila av och häll på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylen. Servera limoncellon rejält kyld eller med en isbit. Rulltårta – är det inte bästa sommarfi kat? Baka en rulltårta och skär i bitar. Stapla bitarna ovanpå varandra till en rulltårtetårta! Toppa med vispad grädde samt valfria frukter och bär. Garnera med mynta. Recepten på våra godaste rulltårtor hittar du på ica.se/buff e. Vad sägs exempelvis om en glassig rulltårta med krisp, kardemummarulle med chokladfluff och rabarberkompott eller nötmarängrulle med röda vinbär? CITRON- & JORDGUBBSFLOAT Här funkar det fi nt med frysta, tinade jordgubbar. Mixa 250 g jordgubbar till en slät puré. Fördela i 2 stora glas. Lägg försiktigt en kula vaniljglass i varje glas. Toppa med 4 dl citronlemonad och 1–2 dl mineralvatten. Tårta på tårta . pannkaksmuffi ns Frukostlyx! Sätt ugnen på 225°C. Blanda 2 dl vetemjöl, 2 msk strösocker, ½ tsk bakpulver, ½ tsk salt och 1 krm vaniljpulver i en bunke. Vispa ner 4 dl mjölk (3 %), lite i taget. Tillsätt 3 ägg och 1 tsk fi nrivet citronskal. Fortsätt vispa till en jämn smet. Fyll en smord muffi nsplåt till ¾ med smet. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Servera med en klick matyoghurt (10%), blandade bär och gärna lönnsirap. B UFFÉ 6– 7 • 2016 17 Söta