Buffé 1
GRILLAD BLOMKÅL MED KAPRIS & KÖRVEL Gott till gri
llade skaldjur. FÖR 4 PERSONER 1 liten blomkål (ca 400 g) olivolja salt, nymalen svartpeppar körvel till garnering KAPRIS- & KÖRVELDRESSING 2 msk kapris 2 tsk finrivet citronskal 2 msk färskpressad citronjuice 1 tsk dijonsenap 1 krm chiliflakes ½ dl finhackad persilja ½ dl finhackad körvel GÖR SÅ HÄR: 1. Kapris- och körveldressing: Blanda kaprisen med övriga ingredienser och ½ dl olja. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 2. Ansa blomkålen. Skär blasten i cm-tjocka strimlor. Bryt eller skär loss buketterna. 3. Skär ¼ av buketterna i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg dem i iskallt vatten. 4. Blanda blasten och resterande buketter med 2 msk olja,2 krm salt och 1 krm peppar. 5. Grilla blast och buketter i en grillwokpanna eller grillform tills de har fått fi n färg men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd. 6. Häll av den skivade blomkålen och låt rinna av. 7. Blanda den grillade blomkålen med blomkålsskivorna och dressingen. Lägg upp på ett fat. Garnera med körvel. Servera gärna med grillade räkor, en klick aioli och ett gott bröd. GRILLAD BIFF OCH SPARRIS MED BURRATA & TOMATVINÄGRETT En utvecklad, mer matig variant av en klassisk capresesallad. Ta fram kött och burrata (gräddig mozzarella) i god tid, det vinner smakerna på. FÖR 4 PERSONER 4 skivor ryggbiff (600 g) 250 g grön sparris 1 romansallad 1 påse rucola (65 g) 200 g burrata eller buffelmozzarella olivolja, salt, svartpeppar basilikablad och hyvlad parmesan till servering TOMATVINÄGRETT 1 dl soltorkade tomater 1 liten vitlöksklyfta 2 msk vit balsamvinäger 1 dl finhackad basilika GÖR SÅ HÄR: 1. Ta fram köttet 30 minuter före grillning. Krydda runt om med 1 tsk salt. 2. Bryt/skär av den nedre torra delen av sparrisen. Pensla sparrisen med olja. 3. Tomatvinägrett: Finhacka tomaterna. Skala och fi nhacka vitlöken. Vispa ihop vinäger, 1 dl olja, 1 krm salt och 1 krm peppar. Rör ner tomater, vitlök och basilika. 4. Grilla köttet några minuter per sida. Krydda runt om med 1 krm peppar. Låt köttet vila ca 5 minuter. Skär det sedan i stavar/strimlor. 5. Grilla sparrisen, gärna i en grillwokpanna eller grillform. Salta lätt. 6. Skär eller riv salladen i mindre bitar. Lägg upp på ett fat tillsammans med rucolan. Dela burratan/mozzarellan med fi ngrarna och sprid ut på fatet. Fördela ut sparris och det skivade köttet. Ringla över tomatvinägretten. Toppa med basilikablad och hyvlad parmesan. B UFFÉ 6– 7 • 2016 29 Camilla REDAKTÖR Lyxlirare till vardags Styrka i Bufféköket: Supersmakare – slår skoningslöst till mot disharmonier i kryddbalansen. Rörornas mästare, »Här skulle man vilja ha en liten klick«, är ett känt Camillauttryck. Jobbar för roligare vardagar och halstrar utan att tveka pilgrimsmusslor och knäcker en hummer på en tisdag. Håller nere priset med smart planering. Storätare av: Skaldjur och parmesan. Spänd relation till: Palsternacka och »galtgris«.