Buffé 1
Prova en alkoholfri mojito i sommar, tipsar somme
lieren Daniella Lundh Ekenäs. – Muddla lime och mynta med råsocker, gärna också en näve hallon. Fyll på med krossad is och sodavatten. Skål! »Mindre alkohol i trendkikaren« I DEN PINFÄRSKA RAPPORTEN »ICAs Kockkompass« har vi djupintervjuat 16 av Sveriges främsta kockar om trender inom mat och måltider. Deras värderingar, smaker och metoder har sedan testats på ytterligare 250 matlagare i branschen. Det ger oss en topplista över de mest betydelsefulla trenderna, samtidigt med många insikter och viktig kunskap. Rapporten bekräftar att alkoholfria måltidsdrycker är en stark och ihållande trend. Att ICA är en del av den känns riktigt Johan Swahn, specialist inom sensorisk marknadsföring och mattrender på ICA. kul, vi fokuserar mycket på måltidsdrycker nu. Tillsammans med forskare vid Restauranghögskolan i Grythyttan gör vi sensoriska analyser på dessa, och vi har också utvecklat en metod att smaksäkra en matoch dryckesupplevelse. Nyligen lanserade vi ett unikt mineralBjud alkoholfritt i sommar, se ica.se/buffe. blem med ren juice till mat är annars att det blir för mastigt – man dricker sig mätt. – Men prova att blanda äppel- eller päronjuice med jasminte. Då får du en mindre söt men ändå smakrik dryck med lätt konsistens. Superfräscht! Ett annat trick är att spä ut juice eller råsaft med mineral- eller sodavatten. Hur ska man tänka när man kombinerar mat med alkoholfria drycker? – Liknande färger i maten funkar oftast bra ihop, som morot och pumpa till majskyckling. När jag väljer en alkoholfri dryck till en rätt tänker jag likadant, förklarar Daniella. Om det är mycket gröna toner i en rätt, exempelvis ärter och gurka, kan man färskpressa gurka och smaksätta med mynta och lite lime. Till en köttbit med rödvinssås vill man ha mörka ingredienser i drycken, som rödbetor och svarta vinbär. – Utgå också från hur pass lätta eller kraftiga tillbehör du har. DANIELLA EFTERLYSER DOCK fl era färdiga alkoholfria måltidsdrycker som inte är för söta. För att landa rätt är det en stor fördel om de som skapar dryckerna är matintresserade och vice versa. I Sverige fi nns råvarorna, så det är bara att köra. – Även om äpplen är en lite uttjatad råvara i dryckessammanhang är vi bäst i hela världen på just det. Här fi nns massor mer att upptäcka och utveckla! Utöver det fi nns alla härliga bär: blåbär, lingon, tranbär, nypon, hjortron och havtorn, bara för att nämna några. – Havtorn med grönt te och en gnutta honung är en särskilt lyckad kombination. Varför gör inte någon vettig producent det? Jag får väl göra det själv om inte annat… Så vad blir nästa stora dryckessnackis? – Shrubs! Det är dryckesvinäger smaksatt med frukter och grönsaker. Utblandat med mineralvatten blir det till en läcker måltidsdryck, har jag hört, så det måste jag ge mig på härnäst! vatten med smak av rieslingdruva och ett alkoholfritt ekologiskt lageröl – perfekt till sommarens grillmiddagar! Testa annars vår äppelmust med svartvinbärssmak som ett alkoholfritt alternativ till rosévin. Vi ser det som självklart att fortsätta bevaka vad som händer i världens främsta restaurangkök och att ICAs kunder snabbt får chansen att smaka på de senaste trenderna! Goda drycker till maten MÅLTIDSDRYCKERNA FRÅN ICA Selection är smaksäkrade och speciellt framtagna för att förhöja upplevelsen av mat och dryck i kombination. På varje flasketikett finns en kort smakbeskrivning och smakcirklar som anger graden av exempelvis sötma, friskhet och fyllighet. Råvarusymboler visar vad dryckerna passar extra bra till. Alkoholfria drycker i sortimentet är i dagsläget lemonad i tre smaker, tre sorters äppelmust, torr päroncider, halvtorr äppelcider, ekologiskt öl och ett mineralvatten med karaktär av rieslingdruva. Druvvattnet har en svag sötma och viss fruktsyra med inslag av äpple och hallon. B UFFÉ 6– 7 • 2016 39