Buffé 1
Blender Mixa helst i en blender med hög eff ekt,
det ger en slätare och krämigare glass. Galet gott! CASHEW- & KOKOSGLASS MED CHOKLADSMAK Som den gräddigaste gräddglass – men gjord på cashewnötter och kokosmjölk. GER 4 GLASSPINNAR À 1 DL 75 g cashewnötter (naturella) 2 ½ dl kokosmjölk 2 ½ msk lönnsirap 1 tsk vaniljpulver 1–2 msk kakao 70 g färska, urkärnade dadlar (gärna medjool) GÖR SÅ HÄR: 1. Blötlägg cashewnötterna minst 6 timmar. 2. Häll av, skölj och låt cashewnötterna rinna av. 3. Mixa nötterna till ett mjöl i en matberedare eller blender. Tillsätt kokosmjölk, lönnsirap, vaniljpulver, kakao och dadlar. Fortsätt att mixa till en slät smet. 4. Häll upp smeten i 4 glassformar. Ställ i frysen minst 6 timmar. 5. Doppa glassarna i choklad, se nedan. Doppa i choklad SMOOTHIE POPS MED LINGON & JORDGUBBAR Konsistensen på smoothieglass blir lite som isglass, men ju längre glassen får tina före servering desto krämigare konsistens. ́ GER 4 GLASSPINNAR À ¾ DL Mixa 1 stor skivad banan med 1 dl frysta lingon (60 g), 1 dl frysta jordgubbar (60 g), 1 tsk vaniljpulver och 1 dl kokosgrädde i en matberedare eller blender till en slät smet. Smaka ev av med agavesirap. Häll upp smeten i glassformar och frys minst 6 timmar. FIXA FORMEN I dag fi nns en uppsjö av formar för den som vill göra egna pinnar. Vi har använt formar i silikon, ett mjukt material som gör det lätt att ta ut glassen ur formen och som ger en snygg och jämn yta. Smart sätt att chokladdoppa glasspinnar! Receptet ger en stor sats, men det behövs för att kunna doppa hela pinnen. Ev rester kan sparas i kylen och användas igen. Smält 2 dl kokosolja i en kastrull. Tillsätt 1 dl lönnsirap och 1 dl kakaopulver. Rör till en slät konsistens. Häll upp i en hög, smal form, t ex ett glas eller en kopp. Ta ut glassen ur formen. Doppa i chokladoljan. När chokladen stelnat, doppa en gång till och strö genast över valfri topping, t ex hackade salta nötter (jordnöt eller pistasch), frystorkade bär eller rostade, smulade kokoschips. Lägg tillbaka i frysen eller servera med en gång. Glassen blir godast om den får stå framme ca 15 minuter före servering. B UFFÉ 6– 7 • 2016 35