Buffé 1
Caroline RECEPTMAKARE Cool midsommarfi rare Matkr
eatören Caroline Dafgård Widnersson tar högtider med ro. Det gäller även midsommar; det får bli lite som det blir. Många aftnar har firats utomlands genom åren. Kanske är det därför gravlaxen bränns av på japanskt vis och ägghalvan strösslas med sesam och chili… Carolines midsommartips är att gå loss på ätliga blommor och annat vilt i naturen – och dekorera både mat och bord med. MANDELTÅRTA MED VANILJRABARBER & FLÄDERGRÄDDE Rena rama drömtårtan med supertrion rabarber, fl äder och jordgubbar. GER 6–8 BITAR 3 äggvitor 2 ½ dl mandelmjöl 1 dl strösocker DRICK LAGEN! Gör drinkar på rabarberlagen. Bara att blanda i glas med muddlad lime, myntablad, ljus rom, sodavatten och krossad is. Vera gillar mandeltårtan. 2 dl vispgrädde 3 msk konc flädersaft ½ liter färska jordgubbar myntablad till garnering VANILJKOKT RABARBER 700 g rabarberstjälkar ½ vaniljstång 4 dl strösocker 4 dl vatten ½ dl färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Vispa äggvitorna till ett vitt fl uffi gt skum med elvisp. Vänd försiktigt ner mandelmjöl och socker. Häll smeten i en smord avlång form, ca 12 x 30 cm (eller rund, ca 24 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. 3. Vaniljkokt rabarber: Ansa rabarbern och skär i ca 3 cm stora bitar. Dela vaniljstången längs med och skrapa ut fröna. 4. Lägg vaniljstång, frön, socker, vatten och citronjuice i en kastrull. Låt koka upp. Sänk värmen och lägg i rabarbern. Låt sjuda på svag värme 3–5 minuter, tills den mjuknar. Ta från värmen och låt svalna i lagen. 5. Vispa grädden och blanda med fl ädersaften. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lyft upp rabarbern ur lagen och låt rinna av. 6. Lägg på hälften av rabarbern. Bred på grädden. Toppa med resterande rabarber och jordgubbarna. Garnera med mynta. B UFFÉ 6– 7 • 2016 15