Buffé 1
ICA AKTUELLT Butiksnära lamm Vid sidan om jobbet
som handlare på ICA Nära Annedal i Stockholm föder Eva Flodin upp lamm på egen gård. En bisyssla som har fört henne närmare naturen och råvarans ursprung. Något hon gärna förmedlar vidare till sina kunder, som i höst har möjlighet att köpa lammkött direkt från henne via butiken. »Ta med lunch och mellanmål till stranden! Förutom att det är mysigt med picknick sparar du mycket pengar mot att äta ute.« Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken. För fler smarta spartips, läs mer på icabanken.se/vardagsekonom. ALLTID NÄRA TILL SOMMARMATEN 3000 Hitta till närmaste ICA-butik, sök bland över 16 000 recept och se såväl personliga som butiksunika erbjudanden. Appen ICA Handla är fullmatad med smarta funkmeter simning inom loppet av sex veckor är vad som gäller när ICA-klassikerns andra moment drar igång den 25 juli. Badkruka? Paddla kajak eller kör roddmaskin! Läs mer på icaklassikern.se. GÄSTANDE FÄRSKKORVAR Under sommaren får ICA Selections populära sortiment av färskkorvar besök av två tillfälliga sorter. Den ena med smak av rökt paprika och vitlök, den andra med het jalapeño och oregano. Korven är gjord på svenskt kött, har en hög kötthalt och stoppas i äkta fj älster. Färskkorv är mums att grilla! PODCAST I HÄLSANS TECKEN »Hjärtats gäster« är Apotek Hjärtats nya podcast, där chefsapotekare Annika Svedberg bjuder in olika experter inom hälsa och välbefi nnande. I premiäravsnittet medverkar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, för att tioner för en enklare sommar. Med hjälp av en QR-kod går det också att betala med mobilen. prata om fästingar och vaccination. Podcasten distribueras via iTunes, Acast och Soundcloud. HEJ EVA Du är både handlare och bonde? – Ja, men lammuppfödningen är väldigt småskalig med endast tio tackor. Just nu har jag också nitton lamm som går på sommarbete. Mina får och lamm håller landskapet öppet på släktgården där jag bor, men de är också mysiga husdjur. Berätta om dina lammlådor! – I höst slaktas lammen, och då kan man beställa en låda med ett helt eller halvt lamm som man styckar själv eller köper grovstyckat. Som ICA-handlare brinner jag för mat, och det är verkligen häftigt att kunna producera sitt eget lammkött och sälja till kunderna. De får samtidigt förståelse för att filén inte är hela djuret. Vad frågar kunderna om lamm? – De flesta vill veta hur lammkött ska tillagas. Skippa marinader – salt och peppar räcker. Jobba i stället med spännande smaker i tillbehören. Och tillaga detaljer med ben på låg temperatur. Vilken lammdetalj gillar du bäst? – På sommaren grillar jag gärna lammracks. Annars är dillkött på lamm supergott, liksom att långkoka lammlägg ’osso buco style’. Längs strandkanten och i havet fi nns en helt ny grön värld att upptäcka. ICA Gott liv lanserar nu en serie havsgrönsaker, där glasört, havslilja och grönalgen havssallat är först ut. – Det här är hälsosamma råvaror i tiden; vi ser dem på Laga en räk-linguine med glasört, en garanterad snackis runt matbordet. Eller gör en asiatisk havssallad med sockersaltad lax. Recepten finns på ica.se. trendiga krogar och i olika kosttillskott. Havsgrönsakerna är fulla av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Inte minst är de väldigt smakfulla, säger Peter Hägg, frukt och grönt-chef på ICA. Alla sorter passar utmärkt i en sallad, pasta eller som tillbehör till fi sk och skaldjur. Stek eller woka dem först ett par minuter. Havssallaten behöver bara sköljas. 32 B UFFÉ 6– 7 • 2016 ICA Kundservice 020-83 33 33 → kundservice@ica.se → ica.se MED RESERVATION FÖR LOKALA AVVIKELSER I DIN ICA-BUTIK. Grönt från strand och hav