Buffé 1
NYTT & HETT! Juni– Juli SÅ BJUDER VI HEM – ELLER
INTE VINN 500 KR I MATPENGAR Baka en kaka Är mjuka kakor din bakade specialitet? Baka ditt bästa exemplar och var med i Buffés Instagramtävling – vi utser tre vinnare som får 500 kronor vardera i matpengar. Fika en mjuk kaka – bakar du den snyggaste? Visa oss via hashtaggen #buffebilden och delta i Buffés Instagramtävling.. Sockerkaka, morotskaka, toscakaka och kärleksmums. Mjuka kakor kommer i många olika smaker, former och färger. Fota din snyggaste, godaste mjuka kaka, gärna en helt egen personlig variant, och tagga med #buffebilden på Instagram. Beskriv ditt recept och ange mängder. Senast den 31 juli vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. En jury utser tre vinnare. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 12 augusti och presenteras samtidigt på ica.se/buff e. Här fi nns även fullständiga tävlingsvillkor. Bjudångest och tidsbrist Aldrig har sociala medier och andra medier (som den här tidningen) bjudit på så mycket inspiration till god och snygg mat som nu. Ändå (eller kanske just därför…) bjuder bara fyra av tio hem gäster så ofta som de vill. Hälften av alla tillfrågade i en undersökning gjord av Falksalt uppger att de har prestationsångest när det gäller matlagning och gäster. Tiden är också en viktig faktor; 55 procent tycker inte att de hinner. Och då är det inte bara matlagningen de tänker på. På frågan om vad som är viktigast när man väl bjuder på middag rangordnas »hur maten smakar« först, men på andra plats hamnar »ett städat hem«. Först därefter kommer »råvaror av hög kvalitet«, »fin dukning« och »uppläggning av maten«. PARKERNA SOM SATSAR PÅ MATEN Mer än korv och glass Astrid Lindgrens värld Inte är det för den stora matupplevelsen man besöker en nöjespark. Eller? Det har börjat svänga på sina håll i Sommarlandssverige. På Astrid Lindgrens Veggo på Liseberg Gubbhyllan, Skansen Jonas Dahlbom Tacos på Gröna Lund värld i Vimmerby hittar man hemtrillade köttbullar och lokala isterband. Menyn utvecklas tillsammans med kocken Fredrik Eriksson. Frukostbuff éns honung kommer från egna bikupor och en del av grönsakerna skördas i Katthults köksträdgård. Ett eget lager ger bättre möjligheter att ta varor från lokala producenter. Och pannkakorna steks på plats – 600 000 beräknas passera laggen bara i sommar. På restaurang Gubbhyllan på Skansen i Stockholm jobbar kocken Hamnmagasinet, Vimmerby KC Wallberg stenhårt med det svenska matarvet. Allt från syrad morot och syltad pumpa till hemgjord glass och läsk. Kanske har grannen Gröna Lund låtit sig inspireras. I år ser kocken Jonas Dahlbom över matutbudet, bland annat genom två nya restauranger – en sydamerikansk taqueria och en NY-inspirerad BBQ-food truck – utan hjul. I Göteborg fortsätter Liseberg att satsa på sin helt veganska buff é på restaurang Green Room. Förutom det gröna tänket satsas i år speciellt på hållbarhet och närproducerat. B UFFÉ 6– 7 • 2016 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN