Buffé 1
coola BOWLS Kompa slingriga zoodles och krispiga
groddar med krämig avokado. Eller mjukbakade morötter med kylig mynta och söta russin. Buffés Nina Olsson tar sallader till en ny nivå. Nu snackar vi superbowls. Recept & foto Nina Olsson Morocco feeling Salladsstrategi »I en skål behövs oftast två stjärnor, en i huvudrollen och en support, ofta såsen. Kontrast i texturen är viktig. Nötter, groddar, fi nstrimlad kål eller gryn ger tugg. Avokado, en krämig dressing, bakade eller grillade rotfrukter ger mjuk- och fyllighet. Skapa spänning i smakerna – sätt het chili mot kylig mynta, citrus mot sälta osv. En enkel dressing kan variera och lyfta skålen till nya höjder.« HARISSAMORÖTTER MED COUSCOUS & TAHINI Lyxig skål med infl uenser från Nordafrika! Chilipasten harissa ger varm hetta. FÖR 4 PERSONER 600 g knippmorötter (gärna olika färger) 2 rödlökar 1 tsk spiskummin ½–1 msk harissa 4 avokador 6 dl kokt couscous (gärna fullkorn) ½ dl strimlad mynta 1 dl hackade, rostade sötmandlar 1 dl russin (gärna gula) olivolja salt TAHINIDRESSING ¾ dl tahini (sesampaste) ½ dl färskpressad apelsinjuice 1 pressad vitlöksklyfta 2 msk olivolja 1 ½ tsk lönnsirap 40 B UFFÉ 6– 7 • 2016 GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Ansa morötterna och skär i mindre bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. 3. Blanda spiskummin, harissa, 3 msk olivolja och 1 tsk salt. Blanda med morötter och lök på en bakpappersklädd plåt. 4. Rosta mitt i ugnen ca 40 minuter. 5. Rör ihop ingredienserna till dressingen. Krydda med 1 tsk salt. Späd ev med 2 msk vatten. 6. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i skivor. 7. Fördela couscousen i 4 skålar. 8. Blanda morötter och lök med avokado och mynta i en bunke. Fördela salladen i skålarna. 9. Toppa med mandlar och russin. Ringla över dressingen.