Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
Hemlagat Hallå där
Hemlagat I Säsong: skaldjur
Hemlagat Fett i fokus
LÄSNING Fett i fo ku s Julen innebär ofta mycket
mat. Är det ett traditionellt svenskt julbord innebär det också ganska fet mat. Hur ska vi navigera bland Bild SARA MARA/SÖDERBERG AGENTUR faten för att få i oss de fetter som är bra för oss och undvika de som är dåliga? Mai-Lis Hellénius på Karolinska Insititutet visar vägen. Av HENRIK EMILSON D et är julskinka, pepparkakor, revbensspjäll, julost, krämig risgrynsgröt, prinskorv, julkorv, pastejer, sillar, lax i olika former, knäck, nötter och så Aladdinasken i två lager, samt en rejäl slev ris à la Malta på toppen. Den traditionella svenska julmaten innehåller alla slags fetter — där några är bra för dig, några till och med livsnödvändiga, och andra är sådana du bör få i dig mindre av. Det finns två huvudgrupper av fetter — mättat och omättat fett, där det omättade fettet delas in i enkelomättat och fleromättat fett. Mättat fett finns i animaliska livsmedel som grädde, smör, ost, fett kött och charkprodukter som korvar och bacon. Enkelomättat fett hittar du i oliver och olivolja, rapsolja och nötter. Fleromättade fetter, där de viktigaste heter omega-3 och omega-6, finns i fet fisk som lax, sill och i valnötter. Omega-6 finns i oljor gjorda av majs, solrosfrön, sesamfrön och även raps. — Vi i norra Europa får traditionellt sett i oss mer av det mättade fettet och mindre av det omättade, eftersom vår främsta fettkälla är animalisk. Vi får mejeriprodukter från kor och vi äter kött av nöt och gris. Det balanseras till viss del med fet fisk som laxen och sillen, men vi får generellt sett i oss för lite av de fleromättade fetterna, berättar Helena Björck, legitimerad dietist på Hemköp/Axfood. Hon förklarar att mättat fett kan påverka hälsan negativt och att fettsyrorna kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. — Det mättade fettet höjer det onda kolesterolet, medan enkel- och fleromättade fetter både sänker det onda kolesterolet och höjer det goda. Mai-Lis Hellénius är professor i kardiovaskulär prevention, det vill säga att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, vid Karolinska Institutet. Hon forskar i hur vår livsstil påverkar hälsan, och där ingår allt från motion till kost och därmed också fett. Hon berättar att forskningen kring fett har gjort stora framsteg det senaste decenniet. — Fett är en energirik näringskälla och kroppen måste ha energi för att överleva. Men, fetterna är inte bara bränsle, de är också kroppens byggstenar. Det är därför det är så viktigt vilken sorts fett vi äter. Om du skulle byta ut osten på frukostmackan mot sill varje morgon från och med nu, och vi skulle ta fettväv från din mage, så skulle vi kunna jämföra och se att om tre månader så har du mer fiskfetter i cellväggarna, förklarar hon. Hon berättar att det inte bara slutar med cellväggarna, fetterna tar sig in i cellen med hjälp av transportproteiner, ända in i cellkärnan och kan stänga av vissa gener, eller aktivera andra gener. När du ser någon med T-shirten ”Öl byggde denna kropp” så stämmer det alltså till viss del. — I dag vet vi varför vissa mättade fettsyror höjer kolesterol, vi vet varför de är sämre när det gäller muskelcellernas känslighet för insulin. Vi vet varför vissa mättade fettsyror är proinflammatoriska och kan utlösa en inflammation i hjärnan och vi vet varför vissa mättade fettsyror ger mer bukfetma än omättade, säger Mai-Lis Hellénius. Vi är uppbyggda av celler och fetter påverkar våra celler. Vi vet att mättade fetter kan påverka vår hälsa negativt och att vi bör äta mer av de livsnödvändiga fleromättade fetterna eftersom kroppen inte kan tillverka dessa själva, de måste tillföras aktivt av oss. Så hur ska vi då tänka inför den kommande julhelgen med HEMLAGAT 23 HEMLAGAT 23 MER FETT Transfetter Transfetter är delvis härdade oljor som kemiskt liknar det mättade fettet och har samma effekt i kroppen. Tidigare användes transfetter mycket i kakor. — Transfetter är ingen stor fråga längre, eftersom man delvis inte använder härdade fetter längre utan man har ersatt det med palmolja eller andra vegetabiliska oljor. I dag får vi i oss väldigt lite transfetter, det kan finnas lite i animaliskt fett naturligt, men det är i en sån liten mängd, säger Helena Björck.
Hemlagat Kryddiga pepparkakor
Hemlagat Bjud på adventsmingel
Hemlagat Det gröna julbordet
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap
Hemlagat Till sist