Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
Hemlagat Hallå där
Hemlagat I Säsong: skaldjur
Hemlagat Fett i fokus
Hemlagat Kryddiga pepparkakor
Hemlagat Bjud på adventsmingel
Hemlagat Det gröna julbordet
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap
KRÖNIKA ANDERS HALLSTRÖM, EKOFAMILJEN Planering p
å gott och ont Vi som föräldrar jobbar båda mycket, vi har tre barn som alla har många aktiviteter. Vi lever ett liv där dagarna är ett pussel och tiden inte räcker till, men det är ett liv vi älskar. Nu har vi dessutom den klassiska julstressen över oss, som innebär att mat ska lagas, presenter inhandlas och glöggträffar ska besökas. Till det har vi adderat en helt ny livsstil. Vi börjar på samma utgångspunkt som många av våra vänner, där man vet lite grann, men skulle vilja göra något mer för att bidra till en bättre miljö. I vårt fall innebär det att vi ska mäta miljöeffekten av allt vi gör, och försöka sänka vårt klimatavtryck, där matlagningen och vad vi äter har väldigt stort fokus. Den första perioden har vi till stor del fokuserat på att få rutin över att bokföra allt vi konsumerar, och att utifrån det få bättre överblick och insikt i hur stort avtryck de olika delarna lämnar. Till detta tillkom också den omtumlande situationen att vår ena son fått diabetes, och att vi nu måste vara ännu mer genomtänkta i vår matlagning. Jag lagar ofta maten hemma och har aldrig varit förtjust i att lägga upp veckomenyer. Jag lagar det jag känner mig sugen på för stunden och utgår från vad som behöver ätas upp i kylen. Men, vi insåg snabbt att mer planering är en viktig del om vi ska få det här att fungera. Om vi ska minska vårt klimatavtryck och dessutom klara utmaningen som vår sons diabetes faktiskt innebär, måste vi börja veckoplanera mer. Det ger oss överblick över veckans meny och vilket klimatavtryck den ger, det gör att vi sällan behöver slänga mat och vi slipper ta oss till affären lika ofta. Så, med en tydligare plan för veckans meny tar vi nu våra första stapplande kliv mot en mer hållbar livsstil. Inför jul blir detta extra viktigt. Julen är kantad av traditioner, och många av dem innefattar mat och godsaker. I år kommer vårt julbord dock att vara mer genomtänkt utan att för den delen vara tråkigare. Julskinka och diverse finska gratänger som av tradition tidigare ”måste finnas med”, men som ingen av oss egentligen äter, kommer att minimeras eller skippas helt för att ge plats åt nya vegetariska alternativ, mer ekologiskt och sådant vi faktiskt tycker om. Anders Hallström försöker tillsammans med sin familj minska sitt klimatavtryck, bland annat genom att bara äta bra mat från Hemköp. Projektet började 6 oktober. Läs mer på econowhouse.se, där familjen ger tips på allt från inredning till matlaging med miljön i åtanke. HEMLAGAT 57
Hemlagat Till sist