Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
Hemlagat Hallå där
Hemlagat I Säsong: skaldjur
Hemlagat Fett i fokus
LÄSNING Fett i fo ku s FETT Enkelomättat fett Enk
elomättat fett finns i många olika livsmedel. Ibland tillsammans med mättat fett och ibland tillsammans med fleromättat fett. Mycket enkelomättat fett finns i till exempel: • olivolja och oliver glöggpartyn, julbord och stillasittande tvtittande med nötskål, julmust och choklad på armlängds avstånd? — Balans är ett ord jag gillar. Det finns plats för de mättade fetterna. Det är inte så att vi måste ta bort mejeriprodukterna, för det finns bra saker där också. Där har vi kalkkällor, fettlösliga vitaminer och bra proteiner. Men i Norden får vi traditionellt, ihop med nötkött och fläsk, i oss för mycket av det. Det bör ersättas med de omättade fetterna. Vi ska därför äta mer oljor och fet fisk, mer frön, nötter, mandel, avokado. Det handlar inte om att utesluta något, det handlar om att justera balansen. I dag får fortfarande åtta av tio svenskar i sig för mycket av de animaliska fetterna, åtta av tio är mycket. Samtidigt får många i sig för lite av de livsnödvändiga fleromättade fetterna, säger Mai-Lis Hellénius. H 24 HEMLAGAT ur är det då med kokosfett som har blivit populärt de senaste åren. Det är ju vegetabiliskt, och borde därmed vara bra att använda som alternativ. Nej, kokosfett är undantaget som bekräftar regeln, menar Mai-Lis Hellénius. Totalt innehåller kokos mer mättat fett än smör, och inget av de fleromättade fetterna. Samma sak gäller palmolja som ofta förekommer i godis. Det innehåller mycket mättat fett, speciellt av den värsta fettsyran, palmitinsyra. — Kokos är inget vi från den medicinska sfären rekommenderar, men det har blivit en stark trend och trender är många gånger starkare än vetenskapen, säger Mai-Lis Hellénius. En annan trend är en diet som förespråkar ett högt fettintag av animaliska fetter, vilket alltså går stick i stäv mot modern forskning. — Om man lever på en sådan kost under en • rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja • mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter • avokado • kyckling Fleromättat fett De viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 är egentligen namn på två familjer av fleromättade fetter. De flesta fetter som kroppen behöver kan den bilda själv. Undantaget är vissa omega-3- och omega-6-fetter, som vi måste få i oss via maten. Omega3 finns i till exempel: • fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner • vissa alger • rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja • valnötter Omega6 finns i till exempel: • majsolja • solrosolja, sojaolja • sesamfrö och sesamfröolja • rapsolja Mättat fett Mättat fett finns i animaliska livsmedel och i några vegetabiliska oljor, till exempel: • grädde, glass och bakverk • choklad • fet mjölk och fil • smör och matfettsblandningar baserade på smör • ost • fett kött och charkprodukter som korv och bacon • kokosfett • palmolja Källa: Livsmedelsverket kort period så är det många som faktiskt går ner i vikt, eftersom man minskar på kolhydraterna samtidigt. Men, alla sådana stora förändringar påverkar kroppen. Du skulle gå ner i vikt om du bara åt Ahlgrens bilar i en vecka också. Men frågan är hur bra det är för kroppen i längden. Det viktiga är att man äter allsidigt och varierat, säger Helena Björck. Mai-Lis Hellénius förklarar att när man började titta på långtidsuppföljningarna av en diet med högt intag av mättade fetter, visade den första stora sammanställningen som kom 2013, och som bestod av flera stora studier där man följt över 100 000 människor i över två decennier, att kosthållningen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och tjocktarmscancer. — Som läkare, lärare och professor på området så är det verkligen inte en kost som jag förespråkar. När de nya nordiska näringsrekommendationerna presenterades uttryckte en kollega till mig det bra: ”Var inte rädd för vare sig kolhydrater eller fett, men välj rätt sort”. Gör ett lite klokare val och börja redan nu med att ändra på något du alltid bär hem i matkassen, säger Mai-Lis Hellénius. Konkret handlar det om att byta steksmör mot olja, byta en halvfet eller fet ost på frukostmackan mot sardiner, ersätta lösgodis med nötter. Det handlar om att vara medveten och att göra genomtänkta val. Men, det handlar inte om att försaka något. — Det är ofta det tråkiga med de olika dieterna, att de begränsar och tar bort glädjen i mat. För mat ska handla om glädje och lust. Fett är en smakbärare och älskar man smaken av smör och grädde kan man komma ihåg att de har en väldigt kraftig smak. Det räcker med en liten klick smör i oljan i pannan när du steker, eller att ha i en matsked grädde i en sås, i stället för en deciliter. Det har stora hälsoeffekter och man har visat i matlaboratoriet i Grythyttan att smaken finns där. Det handlar bara om balans, säger Mai-Lis Hellénius.
Hemlagat Kryddiga pepparkakor
Hemlagat Bjud på adventsmingel
Hemlagat Det gröna julbordet
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap
Hemlagat Till sist