Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
Hemlagat Hallå där
Hemlagat I Säsong: skaldjur
Hemlagat Fett i fokus
Hemlagat Kryddiga pepparkakor
Hemlagat Bjud på adventsmingel
FESTLIGA Vi nt e rh el g e r Filodegskorgar med c
heddar och glöggkaramelliserad rödlök 10 ST 40 MIN 1 förp filodeg 1 dl olja 3 dl lagrad cheddarost 1 dl crème fraiche 1 tsk torkad timjan svartpeppar GLÖGGKARAMELLISERAD RÖDLÖK 2 rödlökar 2 msk smör 1 nypa salt 2 msk rörsocker 2 msk rödvinsvinäger 2 dl glögg färsk oregano eller timjan 1. Tina filodegsarken. Sätt ugnen på 175 °. 2. Ta upp ett filodegsark i taget och täck resten med en fuktig handduk. Skär ut 20 st 10 x 10 cm stora bitar. Pensla rejält med olja. Tryck ner dem två och två i en muffinsplåt. 3. Finriv cheddar och blanda med crème fraiche, timjan och svartpeppar. Fyll korgarna till . Grädda gyllene i mitten av ugnen ca 6–8 minuter. Låt svalna. 4. GLÖGGKARAMELLISERAD RÖDLÖK: Skiva rödlöken i tunna ringar. Stek i smör och salt på medelvärme i minst 10 min tills den mjuknat. Höj värmen och tillsätt socker, rödvinsvinäger och glögg och reducera ned vätskan i ca 10 min tills löken karamelliserats. 5. Toppa filodegskorgarna med den ljumna rödlöken och färsk oregano eller timjan. Festlig granatäppeldrink 1. Skär av eventuellt skal på getosten tunt. 2. Rulla osten i respektive smakblandning. Låt stå några minuter i kylen och skär sedan upp i skivor. 3. Servera till dina favoritkex, frukt, honung eller marmelad. Crostini med halstrad salmalax och tapiokakulor 12 ST 30 MIN FÖRBEREDELSETID TAPIOKAKULOR dl tapiokakulor, löjrom eller tångkulor 1 dl ljus soja 1 surdegsbaguette dl olja 300 g salmalax 2 msk socker med bubbel och timjan 4 DRINKAR 15 MIN NEDKYLNING AV SOCKERLAG 1,5 dl vatten 1,5 dl socker 1 kruka timjan 1 stjärnanis 1 stort granatäpple 1 flaska torrt mousserande (gärna alkoholfritt) 1. SOCKERLAG: Koka upp socker och vatten med 4 timjankvistar och stjärnanis. Rör tills sockret löst sig. Ta av från värmen, låt svalna och sila av kryddorna. 2. Dela granatäpplet och ta ur kärnorna (se instruktion på sid 55). Krama ur 8 msk juice. 3. Häll 2 tsk sockerlag och 2 msk granatäppeljuice i varje glas. Toppa med bubbel och dekorera med färsk timjan och granatäppelkärnor. 2 msk salt 1 pkt saffran, 0,5g 1–2 tsk limesaft 2 dl majonnäs dl finskuren gräslök 1. TAPIOKAKULOR: Koka upp ½ liter vatten och tillsätt tapiokakulorna. Låt sjuda tills de är helt genomskinliga, ca 30 min. Sila av i kallt vatten. Lägg i en skål och tillsätt hälften av sojan. Plasta in och låt stå i kylen i minst 2 timmar. Tillsätt mer soja om kulorna känns torra. 2. Sätt ugnen på 175 °. Skiva baguetten på snedden i 12 tunna skivor. Lägg på en plåt på bakplåtspapper och pensla med olja. Baka i ugnen ca 10 min. Låt svalna. 3. Dela laxen i två delar. Klappa in socker och salt. Låt vila i rumstemperatur ca 10 minuter. Torka av. 4. Hetta upp en panna. Lägg i laxen (utan fett) och halstra i ca 1 minut. Sänk värmen och vänd försiktigt. Laxen ska få en svartbrun yta med kärna i mitten. Låt vila på en tallrik någon minut. Bryt sedan loss laxen i lamellerna. Smaksätt ev med flingsalt. 5. Häll saffran i en skål och blanda med limesaften. Tillsätt majonnäs och blanda väl. 6. Lägg upp crostinin på ett fat. Klicka på saffransmajonnäsen och fördela laxen. Toppa med tapiokakulor och finhackad gräslök. 34 HEMLAGAT Smaksatta getostrullar 15 MIN 2 getostrullar à 200 g 1 dl hackade valnötter, torkade tranbär och aprikoser 1 dl hackad pistage, färsk timjan och citronzest
Hemlagat Det gröna julbordet
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap
Hemlagat Till sist