Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
Hemlagat Hallå där
Hemlagat I Säsong: skaldjur
Hemlagat Fett i fokus
Hemlagat Kryddiga pepparkakor
Hemlagat Bjud på adventsmingel
Hemlagat Det gröna julbordet
TÅRTKALAS Sommar smak e r Grönkålssalsa med äpple
och valnötter 6 PORT CA 20 MIN -1 granatäpple, kärnorna 1 äpple av syrlig sort 1 stor morot 300 g grönkål Genom att koka rödbetan med salt, socker och ättika får den en tips! sälta, sötma och syra som drar åt sillens håll. Förvarad i kylskåp behåller den sin tuggvänliga konsistens i flera dagar. Inlagd rödbeta 1 kg rödbetor med skal 2 msk ättika 1 msk strösocker 1,5 msk salt 1 l vatten i krämig örtdressing 8 PORT 15 MIN KOKTID FÖR RÖDBETAN SAUCE VERDE 1,5 dl majonnäs 1 dl gräddfil 1 kruka körvel 1 kruka fransk dragon 1 knippe persilja saft från citron 2 stora vitlöksklyftor 2 tsk dijonsenap salt och svartpeppar 1. Koka rödbetorna i vatten med ättika, salt och socker tills de är mjuka. Låt dem svalna och dra sedan av skalet med händerna (använd gärna plasthandskar). 2. SAUCE VERDE: Mixa alla ingredienserna till såsen. Repa bladen från dragonen om kvistarna är för träiga. Smaka av och häll i en burk. 3. Skär rödbetorna i klyftor i valfri storlek och lägg ner i såsen. Låt gärna stå i några dagar före servering. 1 stor apelsin 2 clementiner 75 g valnötter 2-3 msk god olivolja salt och svartpeppar 1. Töm granatäpplet på kärnor. 2. Kärna ur och hacka äpplet fint. Skala och riv moroten grovt. 3. Repa av bladen från den tjocka stammen i mitten av grönkålen. Strimla kålen. 4. Skär bort skalet från citrusfrukterna och hacka fruktköttet. 5. Rosta valnötterna och hacka dem fint. 6. Blanda samman allt med olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Låt gärna stå ett par timmar före servering. Jordärtskocksgratäng med vitlöksfräst grönkål 10–12 PORT CA 50 MIN 700 g jordärtskocka 8 potatisar av mjölig sort (700 g) 200 g grönkål 1 knippe persilja 5 stora vitlöksklyftor 75 g smör 5 dl grädde 7 dl standardmjölk salt och svartpeppar 3 dl riven lagrad cheddar eller annan smakrik ost 1. Skala jordärtskockan och lägg den i kallt vatten med lite pressad citron för att undvika missfärgning. 2. Skala potatisen och skiva sedan jordärtskocka och potatis tunt. Använd gärna mandolin. 3. Skär bort den tjocka stammen i mitten av grönkålen och strimla resten fint. Strimla persiljan. Skiva vitlöken. 4. Smält smöret i en stor kastrull och fräs vitlök, persilja och grönkål tills allt är mjukt. Rör om då och då under tiden och låt inte vitlöken brännas. 5. Slå på grädde och mjölk, krydda med salt och peppar och låt koka upp. 6. Lägg ner potatis och skocka och låt puttra tills de mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Rör om då och då så det inte bränner i botten och ha inte för hög värme. 7. Slå över allt i en gratängform, toppa med riven ost och gratinera i ugnen på cirka 200° tills gratängen har fått fin färg. 42 HEMLAGAT
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap
Hemlagat Till sist