Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
FÖRSMAK Vin t e r ny t t JULKLAPPSTIPS 3 PODDAR F
ÖR MATENTUSIASTER SÄSONGSBÄST 1 Agendasättarna krog och mat Intervjupodd med personer i den svenska restaurangbranschen. Öppenhjärtigt och intressant för alla som vill glänta på dörren in till krogköken. DADEL Dadeln har blivit en favorit hos många rawfoodälskare tack vare sin söta smak. Den är rik på kalium, kalcium, fosfor och järn och innehåller dessutom mycket fiber. Färska dadlar är mindre söta än den torkade varianten, och används med fördel som ett substitut för socker i t ex chokladbollar. 2 Feeder I Livsmedelsföretagens podcast pratar Fredrik Torehammar mat och samhällsfrågor med blandade matpersonligheter. Intressant, aktuellt och väldigt underhållande. 3 Marstorps mat Albin och Jacob driver jordbruk i Västerbotten och i deras podd får vi följa livet på gården in i minsta detalj. JULIGA SNACKS Dadeln gör sig bra som plockmat, gärna tillsammans med något salt. Rulla bacon runt frukten, lägg på en bakplåtspappersklädd plåt med skarven ned och värm i 225° i 12–15 minuter, tills baconet är krispigt. En vegetarisk variant får du genom att plocka ut kärnan och fylla dadeln med grönmögelost. Förvara dina färska dadlar kallt, inte för torrt, gärna i kylskåp där de håller ca en vecka. Att frysa dadlar fungerar utmärkt. HÄLSA Från skogens skafferi NYTT I BUTIK Spännande nyheter i bakhyllan ☞ Eget fröknäcke är gott att ha på ostbrickan. Den nya mixen från Risenta är glutenfri och innehåller utöver fröer och kärnor även rotfrukter som ger en rund, god smak. Du blandar bara i olja och vatten. Samma företag lanserar även ett ekologiskt chiamjöl för dig som vill baka glutenfritt. Chiafröet är rikt på omega 3, kalcium och fiber. Mästerkock i miniformat ☞ Ge minikocken ett eget kit med förkläde och kockmössa i julklapp! Åhléns serie med folksagomotiv är tillverkade i 100 procent ekologisk bomull. För vuxna kockar finns motivet även på grillvantar och grytlappar. Perfekt att ge bort tillsammans med hemgjord kola, en burk granola eller egeninlagd sill. ☞ Ett bär på allas läppar just nu är kråkbäret, som också återfinns i Blossas smaksättning av årets glögg. Kråkbäret, som är mörkblått i färgen och växer på barrlikt ris, har en söt, men lite sträv och fadd smak. De sägs bli aptitligare när de kokas eller utsätts för frost och kyla. Kråkbäret är rikt på antocyaniner, polyfenoler, C-vitamin och antioxidanter. Förr i tiden användes bäret och dess barr till att koka te och behandla bl a njursten. Bäret är tack vare sitt höga fiberinnehåll även lätt laxerande. Kråkbär passar bra i sylt och saft och går också att torka och mala till pulver — perfekt superfood! 8 HEMLAGAT
Hemlagat Hallå där
Hemlagat I Säsong: skaldjur
Hemlagat Fett i fokus
Hemlagat Kryddiga pepparkakor
Hemlagat Bjud på adventsmingel
Hemlagat Det gröna julbordet
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap
Hemlagat Till sist