Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
Hemlagat Hallå där
Hemlagat I Säsong: skaldjur
Hemlagat Fett i fokus
Hemlagat Kryddiga pepparkakor
Hemlagat Bjud på adventsmingel
Hemlagat Det gröna julbordet
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap SÄSONGENS HÖJDARE I GRÖNSA SK
DISKEN Granatäpple Vitaminboosta i vintertid ☞ Mycket jobb och lite belöning? Ge det rubinröda granatäpplet en chans och hitta en ny, syrlig smaksättare till såväl sallader som desserter. Eller ta en sked och hugg in på de smakrika kärnorna direkt ur skalet. Nyttigare godis hittar du inte! 1 Köpa Granatäpplen är sprängfyllda av C-vitamin och antioxidanter och sägs kunna sänka blodtrycket och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Vill du njuta av ditt granatäpple länge, välj ett som är rött i färgen, då de sakta gulnar ju mer de mognar. En tung frukt borgar för mycket fruktkött. Förvarat i rumstemperatur håller granatäpplen i regel någon vecka, mer än det dubbla i kylen. Får du mycket kärnor över kan du frysa dem och ta fram vid behov. 2 Tillaga Rulla granatäpplet mot en bordsyta och skär sedan runt frukten med en kniv, utan att förstöra kärnhuset. Vrid de båda halvorna åt motsatt håll tills de lossnar. Håll en halva upp och ner i din handflata och ställ en skål under. Slå därefter på skalet med en träslev. Voila! Kärnorna och fruktköttet ramlar ut och skiljeväggarna blir kvar i skalet. 3 Servera Granatäpplets fruktkött och kärnor är syrliga och passar lika bra som topping på sallader, gröt eller yoghurt som i desserter, smoothies och såser. Kring jul gifter sig frukten väl med grönkål, valnötter, blodgrape och fänkål. En enkel favorit på glöggbjudningen är ljummen brieost toppad med nötter och granatäppelkärnor. HEMLAGAT 55 HEMLAGAT 55 AV MOA SUOMINEN I LLUSTRATION SARA-MARA SÖDERBERG AGENTUR
Hemlagat Till sist