Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 Baba Ghanoush, eller Mtabel som det
också heter, är en såsliknande röra från Mellanöstern, beduinmat från början. BABA GHANOUSH FÖR 6 PERSONER 1 kg ganska små auberginer 2 vitlöksklyftor 1/2 tsk spiskummin 3/4 dl jordnötssmör eller tahini (sesampaste) Grillfest -med inspiration från Spanien Äntligen skiner solen och det är hög tid att grilla med vännerna. Det är så enkelt att bjuda på grillfest, så gör ingen stor affär av det, utan ring runt och säg åt dem att »nu tänder vi grillen«. Här grillas såväl förrätten som brödet och såsen till köttet och korven. AV LOTTA BRINCK FOTO NISSE PETERSON Sätt ett glas sangria i handen på gästerna så fort de uppenbarar sig och låt dem passa grillen. SANGRIA 12 mindre eller 8 större glas 1 liter rödvin, tex Castillo Gredos Tinto (nr 12727) 2 dl vatten 1 dl strösocker 1 kanelstång 2 krm finriven muskot FRUKT: tex 1 citron, 1 apelsin, 1 äpple GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vatten, socker, kanelstång och muskot. Rör tills sockret löst sig. Låt svalna något. 2. Häll på vin och lägg i skivor av frukten. Låt stå kallt i kylskåp i en halvtimme, gärna längre. Ingen kokning behövs när du snabbt mixar ihop denna heta och mustiga sås som passar till både kött, korv och grönsaker. HET ROD SAS 1 stor röd paprika 1 stor röd lök 1 chilifrukt några blad färsk basilika eller koriander 400-500 g krossade tomater 1 tsk socker 1/2 tsk salt GÖR SÅ HÄR: För alla? Sangria innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Grillade räkor innehåller inte gluten, mjölk eller ägg, under förutsättning att man väljer bröd som passar allergiker. Baba ghanoush innehåller inte gluten, 1. Dela och kärna ur paprikan, skär i stora bitar. Skala och skär löken i stora bitar. Dela chilifrukten. Peta bort kärnor och mellanväggar om du vill ha en mild smak på såsen, annars inte. 2. Mixa paprika, lök, chilifrukt och basilika till ett grovt hack i matberedare. Tillsätt tomatkrosset, socker och salt. Mixa till sås. mjölk eller ägg, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i jordnötssmöret eller sesampasten. Het röd sås innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Grillingredienserna som föreslås inneGRILLADE RÄKOR FÖR 6 PERSONER 750 g räkor 1 vitlöksklyfta 3 msk olivolja 1 tsk grovmalen chilipeppar vitt bröd, tex baguette MOJO: 1 stor kokt kall potatis 1 stor vitlöksklyfta 1/2-1 röd chilifrukt 1/2 kruka koriander eller basilika 1/2 dl olivolja 1 / 2 citron salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skiva vitlöksklyftan. pressad juice från 1 citron salt, peppar persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Grilla auberginerna så att de blir riktigt mörka. Skär ett snitt längs med varje aubergine och gröp ur det mjuka innanmätet med en sked. 2. Mixa innanmätet tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna, spiskummin, jordnötssmör, citron och spiskummin till en tjock sås. Salta och peppra. Servera till det grillade köttet och korven. Gamera med några persiljeblad. Tips! VIII man rosta i vanlig ugn tar det ca 30 minuter i 200°C. Snabbt, enkelt och mycket gott är det att grilla vanliga, djupfrysta räkor. Servera med en kanarisk sås och varma bröd. Välj större räkor, 70-90 st/kg. Lägg träpinnarna i blöt så tar de inte eld under grillningen. Rör ihop olja, chilipeppar och vitlök. Häll blandningen över räkorna. Rör om. 2. Skala potatisen och vitlöksklyftan. Dela chilifrukten och skär bort kärnor och mellanväggar. 3. Kör potatis, vitlök, chilifrukt och koriander till ett mos i matberedare eller använd mixerstav. Droppa i oljan. Späd med pressad citronjuice och ev lite vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt. 4. Trä upp räkorna på pinnar. Låt dem få lite färg och bli heta på grillen. Grilla även brödet. Ge couscousen extra smak med grönsaksbuljong och örtkryddor, antingen djupfrysta, färska eller torkade. Det är gott att blanda två olika sorter, tex basilika och persilja. COUSCOUS 6 dlcouscous 6 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 3 msk färsk eller djupfryst eller 2 tsk torkad örtkrydda 1 msk smör eller margarin svarta oliver, färska kryddor GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vatten och buljongtärhåller inte gluten, mjölk eller ägg, under förutsättning att man väljer korv som passar allergiker. Couscous innehåller inte ägg. Gluten och mjölk ingår. Ändra till mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin ning. Rör i örtkryddorna och häll detta över couscousen. Låt stå i 5 minuter. 2. Rör i matfettet. Om man vill kan man värma det lite i mikro eller på spisen. Garnera med svarta oliver och färska kryddor. eller olja. Kontrollera innehållet i buljongtärningen för säkerhets skull. Citron- och kanelglass innehåller inte gluten. Mjölk och ägg ingår.
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40