Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 N y uppsättning av gammalt spektakel
MIDSOMMARAFTO N Strindberg kan känna sig blåst. Till och med själve Shakespeare är omsprungen så att det visslar om det. Deras pjäser, som kallades spektakel en gång i tiden, sätts upp på nytt och på nytt och ses med nya ögon av nya regissörer. Ett spektakel som slår både August och William och som arrangeras år efter år i tusentals och åter tusentals varianter är vår svenska midsommarafton. En fest fordrar också sin regissör. De flesta av de här föreställningarna jer sig genom de rätter som serveras på lövat bord, en naturlig följd av en AV OV E MAGNUSSO N Maten ä r serverad på bryggan - som vanligt. Tra - ditionen kräver också att det ä r farfar som leder tåget dit ner . I handen håller han Ulrika, som är fyra, det ä r hennes farfar han är . Han haltar något, eftersom han dansa t små grodorna med henne borta på idrottsplatsen, trots at t farmor avrådde. Han gjorde det eftersom Ulrikas kusiner sa att ha n var mera morfa r ä n farfar, de var fem stycken och hon alldeles ensam med sin lillasyrra. Små grodorna stoppade hennes snyftningar. Fortfarande enligt traditionen bär farfar blomsterkrans i håret. -Va r ha r du ljusen Lucia? fick han höra av Ville, som ä r tolv och börjar sticka upp på allvar. -Vilke t överdåd ! Farfar blickar u t över det dukade bordet. -Som vanligt ha r ni förstås överträffat er själva, säger han leende. Men så slocknar leendet långsamt och han ser sig runt och säger: -Me n ni ha r bestämt glömt at t bära ner den gravade laxen. -De t blir ingen gravad lax i år, säger farmor kallt och skoningslöst. Nu har du ätit gravad lax på midsommarafton i fyrtio år snart, vi tyckte at t det kunde räcka . Det blir laxfilé i stället. Peppargrillad. Och du vill väl inte betraktas som en gammal stöt, som inte vågar pröva på några nymodigheter? -Naturligtvi s inte, slår farfar fast med emfas och ler igen, men denna gång lite mera ansträngt, han börjar nämligen frukta att hans andra favorit, citronsillen, vandra t samma väg som den gravade laxen. Men för allan del - »Skit i traditionerna« hette en bok av den danske författaren Leif Panduro , som han uppskattade mycket en gång i tiden. -Ne j min vän , fortsätter han och vänder sig till farmor, medan alla unde r skratt och skoj ta r plats kring bordet och konstaterar hu r många de har blivit med åren. -Ne j min vän, säger han igen. Mycke t kan man beskylla mig för, men något vanedjur är jag icke. Farmo r svarar inte, men vem som helst kan se at t hon tänker »det tro r jag allt vad jag vill om« . Men farfar och alla andra börjar äta och farfar ta r två gånger av ingefärssillen och måste erkänna at t laxfilén är delikat och förvånat konstatera r han at t han varken saknar den gravade laxen eller citronsillen. -Skå l för en underbar måltid, ropa r han och höjer sitt glas. Delikat! Läcker! Angenäm! Ha n höjer sitt glas flera gånger de närmaste två timmarna och öka r på mängden komplimanger, medan de alla äter sig mätta och lite till. Efter kaffet vandra r man sedan till ångbåtsbryggan , dä r dansen pågår som alltid. Och farfar bjuder upp en av sina sonhustrur och dansa r en vals och efteråt flämtar han till farmor: -...ha n dansar samma gamla vals som i sin ungdoms da'r.. . -Ja , ja, svarar hon . Men nog fanns det en del at t anmärk a på både ben- och armföring, för at t inte tala om det allmänna uppträdandet . Men så krama r hon om honom och sedan dansar de båda som i sin ungdoms dagar och farfar har glömt at t sonhustruns blus var lika tunn som de dimmo r som börjar leta sig in från havet. På midsommardagen avstår farfar från den obligatoriska krocketmatchen och sitter med benet på en stol. -De t är inte bara foten du har ont i va? säger Ville. Det ä r nog i huve't också. - Ja lite grann, erkänner farfar. liknar varandra och är till och med identiskt lika ibland. Vår egen skilBuffé-uppsättning.
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40