Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 A Lättfixad fest med lax Lax passar
att rimma, grava, grilla, steka, koka och röka; mängden recept på lax kan tyckas outtömlig. Laxens lite feta karaktär gör att den passar mycket bra ihop med starka, kryddiga smaker. Chilifrukt är ett utmärkt komplement utan att vara alltför påträngande. AV KERSTIN EDSTRÖM FOTO HOLGER EDSTRÖM LAXSPETT MED SALSA FÖR 4 PERSONER 500 g laxfilé utan skinn, helst mittbit 1/2 dl chilisås 1/2 dl japansk soja 4 träspett SALSA: 2 medelstora tomater 1 grön paprika 1/2 liten röd chilifrukt 1/2 tsk salt 1 vitlöksklyfta 1 selleristjälk 1 msk fransk senap 11/2 tsk pressad citronjuice 1 äggula 1 msk finhackad persilja salt, peppar ev citronskal till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Salsan: Skölj och kärna ur tomater, paprika och chilifrukt. Finhacka allt. Strö över 1/2 tsk salt, låt stå svalt i 1 timme. Häll av vätskan. 2. Skala vitlöksklyftan och hacka fint. Finhacka stjälksellerin. 3. Rör ner senap och citronjuice i äggulan. Tillsätt oljan droppvis. Vispa till en tjock sås. Rör ner allt hack. Smaka av med salt, peppar och persiljan. 4. Skär laxen i 4 bitar, dela i tärningar. Rör ihop chilisås och soja. Lägg ner laxen och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. 5. Trä laxkuberna på träspert. Grilla eller stek i ca 8 minuter. Vänd spetten några gånger. 6. Servera med kokt ris, salsa och rucolasallad. Strö över tunna strimlor av citronskal. Grillad gravad lax med svartvinbärsglaze Börja med att snabbgrava 500 g färsk laxfilé utan skinn. Gnid först in laxen med juicen från en lime. Blanda 2 msk grovt salt med 2 msk strösocker och några krossade vitpepparkorn. Klappa in socker- och saltblandningen. Låt stå svalt i minst 2 timmar. Blanda 2 msk honung, 2 msk svartvinbärssaft, 2 msk balsamvinäger och 112 tsk vitpeppar i en kastrull. Koka ihop till en aning seg konsistens. Skala 12 små delikatesspotatisar. Koka potatisen knappt färdig. Skölj 4 salladslökar, skär i bitar. Koka dem mjuka Skär ca 10 rädisor och 2 små vitlöksklyftor i tunna skivor. Dela, kärna ur och finhacka 1 chilifrukt. Skala och skär 1 rödlök i ringar. Skiva potatisen och vänd runt i lite olivolja i en stekpanna. Lägg i chilifrukthacket och vitlöksskivor, hetta upp alltsammans tills potatisen känns färdig. Fräs även upp rödlök och rädisskivor för sig, helt hastigt. Skär laxen i 4 bitar. Grilla eller stek i några minuter på båda sidor, inte för länge - den ska vara knappt genomstekt så att den inte blir torr. Servera med grönsakerna och skeda svartvinbärsglaze ovanpå laxbiten.
Buffé Sida 40