Kollega 1
Kollega Sida 2
Kollega Sida 3
Kollega Sida 4
Kollega Sida 5
Kollega Sida 6
Kollega Sida 7
Kollega Sida 8
Kollega Sida 9
Kollega Sida 10
Kollega Sida 11
Kollega Sida 12
Kollega Sida 13
Kollega Sida 14
Kollega Sida 15
Kollega Sida 16
Kollega Sida 17
Kollega Sida 18
Kollega Sida 19
Kollega Sida 20 ÅSASMAT URBAN ORZOLEK redaktör: Ås
a Frisk, asa.frisk@ kollega.se För att få variation kan man kavla ut delar av degen till frallor och baguetter. Surt ska det vara På bageriet Urban Deli i Stockholm bakas allt med surdeg. – Det blir så mycket godare, bättre inkråm och brödet håller längre, säger Åsa Johanson, driftansvarig på bageriet Urban Deli. Hon poängterar också att bröd ska ta tid, ju längre de får stå och jäsa desto godare blir resultatet. Det vanligaste felet man gör hemma är att knåda det för lite så att brödet blir för kompakt. – Det måste hinna bildas glu- ten. Testa enkelt med en liten bit deg som du drar isär. Blir det en hinna man kan se igenom, som en bubbla av ett tuggummi, är degen färdigknådad. Går degen sönder ska man arbeta mer, säger Åsa Johanson. På bageriet väger man alla ingredienser vilket Åsa tycker att man ska göra även hemma. En deciliter mjöl väger olika beroende på sort och om det packats. Salt hämmar glutenbildningen så därför tillsätts det på slutet. Nytorget, 3 bröd 500 ml kallt vatten 800 g vetemjöl special 20 g salt 350 g vetesurdeg 10 g jäst Dag 1 1. Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke.Knåda degen i en degblandare eller med degkrokar i ca 20 minuter. 2. Tillsätt saltet och knåda ytterligare i 5 min. Degen kommer att vara ganska lös. 3. Lägg plast eller en handduk över degen och låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Tävla och vinn! Brukar du baka hemma? Mejla före 16 november och berätta så kan du vinna surdeg, brödform eller slickepott. Torkad surdeg, bageriet Urban Deli. 4. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i tre lika stora delar. Rulla degen till tre runda bollar och låt ligga under handduken i ca 30 minuter till. 7. Forma limpor och lägg i mjölad brödform och sätt in i kylen under natten. Dag 2 1. Ta ut bröden ur kylen och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1,5 timme. Spraya lite vatten på då och då för att degen inte ska torka. 2. Sätt ugnen på 250 grader. När temperaturen uppnått 250 sätts bröden in. Placera 1/2 dl vatten i botten av ugnen för att få ånga. Sänk temperaturen till 230 grader. Baka i ca 35 minuter eller tills innertemperaturen uppnått 95 grader. Läs mer om surdeg på kollega.se. Slickepott, ett måste i köket, från 49 kronor, Åhléns. Brödpåse att förvara brödet i, från 129 kronor, Cervera. 20 KOLLEGA 7-11 Tjusig brödform i papper, 149 kronor, Åhléns.
Kollega Sida 21
Kollega Sida 22
Kollega Sida 23
Kollega Sida 24
Kollega Sida 25
Kollega Sida 26
Kollega Sida 27
Kollega Sida 28
Kollega Sida 29
Kollega Sida 30
Kollega Sida 31
Kollega Sida 32
Kollega Sida 33
Kollega Sida 34
Kollega Sida 35
Kollega Sida 36
Kollega Sida 37
Kollega Sida 38
Kollega Sida 39
Kollega Sida 40
Kollega Sida 41
Kollega Sida 42
Kollega Sida 43
Kollega Sida 44
Kollega Sida 45
Kollega Sida 46
Kollega Sida 47
Kollega Sida 48
Kollega Sida 49
Kollega Sida 50
Kollega Sida 51
Kollega Sida 52
Kollega Sida 53
Kollega Sida 54
Kollega Sida 55
Kollega Sida 56
Kollega Sida 57
Kollega Sida 58
Kollega Sida 59
Kollega Sida 60
Kollega Sida 61
Kollega Sida 62
Kollega Sida 63
Kollega Sida 64
Kollega Sida 65
Kollega Sida 66
Kollega Sida 67
Kollega Sida 68